Bottelaar: Asta Morris
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glentauchers 10 Year Old 2009/2019 Asta Morris, Sherry Cask #AM102, 220 bts
Kleur: koper
ABV: 51.5%

Smeuïg

Ik heb de naam van deze distilleerderij al op verschillende manieren horen uitspreken, maar blijkbaar moet je toch ‘glen-toch-ers’ zeggen. Ze werd in hartje Speyside, nabij Keith, opgericht in 1897 door James Buchanan, de man die later wereldberoemd zou worden met zijn Black & White blend. Huidig eigenaar Chivas gebruikt hem voor zijn eigen blend, maar hij gaat ook in Ballantine’s (samen met Glenburgie en Miltonduff). Dat Bert een zwak heeft voor dit soort malts mag blijken uit het feit dat dit al het vierde single cask is dat hij uitbrengt van deze distilleerderij.

Heerlijk zoete en fruitige neus, schoolvoorbeeld van een mooie Speysider op sherry. Wat mij betreft een PX vat, want hij vertoont mooie toetsen van appelsien, Sirop de Liège, kersen en bijenwas. Appelmoes en bakboter. Hint van marsepein en een klein beetje houtkrullen. Smeuïg is het minste wat je hiervan kan zeggen. Erg aromatisch voor zo’n jonge beestje.

Romig, donkerzoet, bijna snoeperig. De alcohol is perfect geïntegreerd. Naast het zoete van het fruit (dat alsmaar roder lijkt te worden, als u begrijpt wat ik bedoel), krijg ik ook nog een mooi bittertje als van en druivenpit en iets van euh… Guinness? Ondertussen gaan de appels richting pomme d’amour. Dit is vooral lekker zoet, hoor. Stevig dessertje.

De afdronk mocht wat mij betreft dan weer net wat langer zijn. Maar de pret kan alvast niet meer op.

Dit is echt een geweldige Glentauchers van een zeer actief sherryvat. Zeker als je rekening houdt met de erg jonge leeftijd van de malt, is het echt een indrukwekkende malt. Eén van mijn favoriete AM-bottelingen van de laatste maanden. Net geen 70 EUR. Niet twijfelen.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 07-07-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).