Bottelaar: Asta Morris
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glenburgie 10 Year Old 2008/2019, Finished in a Caroni Cask, Asta Morris #AM106, 259 bts
Kleur: witte wijn
ABV: 52.0%

Caroni

De nieuwste Glenburgie van Asta Morris – de zesde al – liet Bert narijpen op een Caroni rumvat. Dat vat bottelde hij trouwens zelf onder zijn Rasta Morris label. Hij versneed hem naar 52% wat ons in staat stelt om hem goed te vergelijken met de 5e Glenburgie die hij een paar maand eerder had gebotteld van zijn Foursquare vat. Ik zette ze head-to-head.

Op de neus krijg ik eerst en vooral een toefje rubber, maar dat vervliegt voor je er erg in hebt. Daarna typische toetsen van vanille, honing, wit fruit en gras. In tweede instantie verschijnt er dan toch iets aparts dat ik wellicht aan de Caroni rum moet toeschrijven: banaan, karamel en frangipane. Deze is net iets ronder dan zijn voorganger.

Op smaak is deze iets moeilijker, moet ik zeggen. Want naast de typische toetsen van wit fruit en peper, heb ik ook hier iets wat me aan rubber doet denken, zij het erg op de achtergrond. Gelukkig wordt dat snel vervangen door quasi-exotische fruitjes als banaan en mango. Hij vertoont iets minder kruidigheid, maar des te meer fruitigheid.

De afdronk is hier een pak langer, bijna pikant, maar aan het eind van de rit even droog, zo niet droger dan zijn voorganger.

Het is mooi om te ontdekken hoe deze beide Glenburgie, hoewel op het zelfde moment gestookt maar op een ander vat gefinished, zowel gelijkaardig als verschillend zijn. Het zijn erg kleine, maar onmiskenbare nuances. Net als zijn tweelingbroertje te krijgen voor zo’n 65 EUR. Ik vond die op Foursquare net iets beter.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 07-07-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).