Bottelaar: Asta Morris
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glenburgie 10 Year Old 2008/2018, Finished in a Foursquare Cask, Asta Morris #AM116, 237 bts
Kleur: witte wijn
ABV: 52.0%

Foursquare

Glenburgie is zo’n distilleerderij die je niet vaak tegenkomt. De in 1810 als Kinflat opgerichte distilleerderij (hernoemd in 1878) produceert nochtans de fingerprint malt in vele bekende blends, waaronder Ballantine’s. Bert Bruyneel, de sterke man achter Asta Morris, heeft duidelijk een zwak voor deze malt, want hij heeft er al zes single casks van gebotteld. Zo lanceerde hij in 2018 deze 10-jarige die hij een finish gaf op het door hemzelve – via Rasta Morris – gebottelde vat Foursquare rum en versneed hem naar 52%.

De neus start betrekkelijk klassiek: fruitig op citrus, vanille, honing en ontbijtgranen. Wat meringue en de korst van wit brood. Mokatine. Amper kruiden. Dit is een lentefrisse malt.

Hij is perfect drinkbaar zonder water, maar tevens verrassend pittig. Vooral peper zorgt voor een bite, terwijl het witte fruit en gebak snel wordt aangevuld met gedroogde abrikozen en iets van kiwi. Een frisse toets van munt verschijnt. Midpalate wordt hij terug flink zoet, een beetje waxy en komen er meer citrusvruchten opzetten. Gevaarlijk drinkbaar.

In de middellang afdronk, die zoet en gepeperd blijft, verschijnt nog iets van lychee, maar al snel maakt hij je mond betrekkelijk droog.

Ik heb Glenburgie in het verleden al een paar keer omschreven als een herfstwhisky, maar deze mag een seizoentje eerder gedronken worden. Lente in je glas. Zo’n 65 EUR.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 07-07-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).