Distilleerderij: Talisker
Regio: Schotland (Islands)
Fles: 10 Year Old
Kleur: amber
ABV: 45,8%

Peper en Zout

Zoals Niek al schreef in zijn blogpost van 10 april, is Talisker de vertegenwoordiger van de Islands in Diageo’s reeks ‘The Classic Malts’, maar kan je hem ook als 20cl flesje terugvinden in de Strong Collection en in de Talisker Collection. De distilleerderij is de enige op het eiland Skye. Meer info over de distilleerderij kan je hier vinden. Hij maakt een belangrijk deel uit van Johnnie Walker Black Label.

Hij is heel olieachtig met heerlijk dikke tranen in het glas.

Hij heeft een exceptionele neus, met turf, zilt en iets zoets. Ik moet aan oesters denken, besprenkeld met een beetje limoen, gemixt met een stukje banaan. Wablief? Ja, dat is geen tikfout. Ik kan er niet aan doen, dat is wat mijn brein mij wijsmaakt.

Zijdezacht mondgevoel waarbij de peper langzaam maar zeker opbouwt tot je hem niet langer in je mond kan houden! Wow! Gepeperde jongen, die Talisker. Red hot chili, people! Ontploffingsgevaar! Je moet wel slikken of je hoofd explodeert. Hij heeft ook iets zurigs, meen ik. Maar verdomd complex en zeer lekker.

Ook in de heerlijk lange afdronk is het de peper die maar blijft nazinderen, lekker gerookt.

Deze Talisker 10 Year Old is een topper. Je moet hem geprobeerd hebben. Niet voor broekventjes (no offense) en best niet als introductie in de wondere wereld van whisky te schenken. Je kan hiermee menig beginner afschrikken, me dunkt. Het is zeker een smaak waar je aan moet wennen. Voor de geoefende proever is dit wellicht een godsgeschenk.

Score : 88

geproefd door Mark Dermul op 20-04-2010

(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar whivie.be)