Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Spirits in the sky

Events Posted on 20/04/2010 21:56

Na de 1e editie van vorig jaar volgt in november deel 2

Het festival gaat door in de sportoase in Leuven op 6 en 7 november.

http://www.spiritsinthesky.be/Spirits_in_the_Sky/Welkom.html

Ik ben vorig jaar geweest. Echt een goed festival die zien mij dit jaar zeker terug.

Allen daarheen!



Wild West Whiskyfest

Events Posted on 20/04/2010 21:51

Net zoals vorig jaar organiseert Van Coppernolle Whisky club op 5 en 6 juni een whisky festivalletje in de xpo Kortrijk.

http://www.vcwc.be/praktisch.html

Ik ben er vorig jaar op de eerste editie geweest. Het is zeker niet het beste whisky festival maar wel de moeite om te gaan.

Vorig jaar waren er 2 festival bottelingen en er waren heel wat whiskies te proeven.

De zaal was echter niet zo groot (viel samen met de verkiezingen, die ook in kortrijk xpo doorgingen). Misschien is dit dit jaar beter.

Ook was er geen water of brood ter beschikking, zelfs niet tegen betaling (of het was niet duidelijk aangegeven) wat ik wel spijtig vind. Je moet toch even je glas kunnen spoelen tussen al het tasten door.

Maar ik wil het festival zeker niet afbreken, het is zeker de moeite. Allen daarheen?



Talisker 10 Year Old (2)

Tasting Notes Posted on 20/04/2010 21:30

Distilleerderij: Talisker
Regio: Schotland (Islands)
Fles: 10 Year Old
Kleur: amber
ABV: 45,8%

Peper en Zout

Zoals Niek al schreef in zijn blogpost van 10 april, is Talisker de vertegenwoordiger van de Islands in Diageo’s reeks ‘The Classic Malts’, maar kan je hem ook als 20cl flesje terugvinden in de Strong Collection en in de Talisker Collection. De distilleerderij is de enige op het eiland Skye. Meer info over de distilleerderij kan je hier vinden. Hij maakt een belangrijk deel uit van Johnnie Walker Black Label.

Hij is heel olieachtig met heerlijk dikke tranen in het glas.

Hij heeft een exceptionele neus, met turf, zilt en iets zoets. Ik moet aan oesters denken, besprenkeld met een beetje limoen, gemixt met een stukje banaan. Wablief? Ja, dat is geen tikfout. Ik kan er niet aan doen, dat is wat mijn brein mij wijsmaakt.

Zijdezacht mondgevoel waarbij de peper langzaam maar zeker opbouwt tot je hem niet langer in je mond kan houden! Wow! Gepeperde jongen, die Talisker. Red hot chili, people! Ontploffingsgevaar! Je moet wel slikken of je hoofd explodeert. Hij heeft ook iets zurigs, meen ik. Maar verdomd complex en zeer lekker.

Ook in de heerlijk lange afdronk is het de peper die maar blijft nazinderen, lekker gerookt.

Deze Talisker 10 Year Old is een topper. Je moet hem geprobeerd hebben. Niet voor broekventjes (no offense) en best niet als introductie in de wondere wereld van whisky te schenken. Je kan hiermee menig beginner afschrikken, me dunkt. Het is zeker een smaak waar je aan moet wennen. Voor de geoefende proever is dit wellicht een godsgeschenk.

Score : 88

geproefd door Mark Dermul op 20-04-2010

(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar whivie.be)



2 nieuwe Malts of Scotland

Whisky Talk Posted on 20/04/2010 19:29

Vandaag is Jurgen van het Whiskyhuis komen leveren (waarvoor dank!).

Bijgevolg kon ik deze twee expressies aan mijn verzameling toevoegen:

1. Port Charlotte 2001 (Malts of Scotland, 61,6%)
2. Westport 2000 (Malts of Scotland, 58,2%)

Johan van Onversneden legt uit: Eén van de jongste telgen van de Malts of Scotland is de op de meeste plaatsen reeds uitverkochte Westport. Westport zegt u? Niet echt een bekende distilleerderij, toch? Niet echt nee, Westport is gewoon de naam die deze whisky heeft meegekregen. De inhoud bestaat voor 99,99% uit Glenmorangie en voor 0,01% uit Glen Moray. Vreemde manier van bottelen? Niet als je weet dat Glenmorangie niet onafhankelijk mag gebottled worden – op de SMWS bottelingen na, maar die vermelden geen distilleerder – is dit een manier om als bottelaar toch Glenmorangie op de markt te brengen.

Jurgen liet ook een Highland Park 12 Year Old achter, maar dat is een geschenk voor een vriend.

Ik heb mijn sampling list alvast aangepast.