Distilleerderij: Cragganmore Distillery
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: 12 Year Old
Kleur: goud
ABV: 40%
(One of) The (many) best of Speyside
Bij een bezoek aan onze vrienden Nathalie en Kristof, volgt er na het diner meestal nog een whisky. Deze keer schonk Kristof een dram uit die ik blind moest proeven.
De laatste keer dat ik dit (bij vrienden) diende te doen, was het en grote flop (naast een foute soort en leeftijd, plaatste ik de whisky zelfs in het verkeerde land).
Maar terug naar de dram ‘on hand’.
Met een vette, bijna olieachtige body trekt deze dram weinig, maar dikke tranen in het glas.
Deze whisky geurt niet complex. Hij ruikt droog, licht zurig. Ik ontwaar fruit, sinaas en een weinig vanille en graankoekjes. Rook en turf zijn opvallend afwezig. Na een eerste slok heb ik de smaak van bittere noten, amandel in de mond.
De afdronk is lang en fruitig, met een vleugje rook. Toch en verrassend zachte dram.
Tijd voor een eerste gokje: ‘Is het een Schotse single malt?’, ‘Ja’. ‘Is het een Speyside?’, Ja. ‘Ik schat zo’n 12 Year Old?’, ‘Ook juist’. Hmm, dan is het nu nog een beredeneerde gok uit het grote aantal distilleerderijen uit deze regio. Vanwege zijn zacht karakter, plaats ik hem vrij centraal op de Classic Malts Selection Flavour Map, tussen de Glen Elgin 12YO en de Glenlivet 12YO.
Kristof tovert een koker en fles boven. Het is zijn favoriete dram, de Cragganmore 12 Year Old. Ik proefde deze één keer eerder op het Gentse Whisky Festival. Hij is mij toen ook positief bevallen, maar niet echt bijgebleven. Op de koker prijst Cragganmore deze single malt aan met The best of Speyside. En hoewel deze whisky zeer populair is bij blenders; zou ik zelf niet zover willen gaan. Maar wel: één van de vele lekkere Speysides met een mooie score.
En mijn eigen score? Gezien ik land, regio en leeftijd correct had geef ik mezelf toch een 2 à 2,5 op 3.
Score: 81
geproefd door Niek Verniers & Kristof Eliano op 27-03-2010
Blind proeven zou bij mij uitdraaien op een complete afgang. Ik weet wat ik lekkere en minder lekkere whisky vind, maar er een regio, leeftijd of naam op plakken zou mij in geen geval lukken. Dit is misschien allemaal een kwestie van oefenen en veel verschillende drams proeven, dus wie weet slaag ik er ooit ook nog in.