Distilleerderij: Lagavulin
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Lagavulin 12 Year Old, 14th Release, 31428 bts
Kleur: stro
ABV: 54,4%
Michelangelo
Wist u dat de
Lagavulin 12 Year Old tot 1987 hun standaardexpressie was? Een kleine 30 jaar
geleden kwam de 16 Year Old in de plaats, die in elke barkast zou moeten staan.
Dat is echt de quintessential
Lagavulin, natuurlijk. Maar de 12-jarige wordt wel jaarlijks als special release op vatsterkte gebotteld.
Ik proefde er zo al twee, maar vandaag heb ik het geluk een zeer recente aan de
lippen te zetten, uit 2014. Hij werd gebotteld op 54,4%.
Rokerige
botterbollen! Dat is de neus van deze jongen in een notendop. Romig, zoet op
toffee en vanille, onmiddellijk gevolg door een grote rokerigheid van zoete
turf, boerderijgeuren en een flinke snuif keukenzout. Jonge appeltjes krijg ik
ook nog. Zoethout. Nat hout. Butaangas. Complex en erg uitgesproken. Ik vind
hem nu al geweldig. Wat geeft dat op smaak?
Wat een body! Op
smaak krijg ik een mooi evenwicht tussen zoet en zilt. Boter en toffee links,
brak zeewater rechts. In het midden wordt dat opgevuld met citroensap en een
druppel olijfolie. Mooie rokerigheid. Wat eikenhout en peper komt piepen. Mooi,
mooi, mooi.
De afdronk is lekker
lang, warm en rokerig met opnieuw een bitsige strijd tussen zoet en zilt.
Deze Lagavulin heeft
een prachtig gebeitelde body. Michelangelo zou jaloers geweest zijn.
87/100
Geproefd
door Mark Dermul op 07-10-2016
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).