Distilleerderij: Glencadam
Regio: Schotland (Highland)
Fles: 10 Year Old
Kleur: stro
ABV: 46%

Niet ‘delicate’ maar ‘difficult’

Vandaag proef ik één van de samples die Mark mij heeft meegegeven na de Cooley Tasting. In zijn tasting note sprak hij over gras en citrus. Ik verwacht dus een licht verfijnde whisky.

Valt dat even tegen als ik de dram uitschenk: Er verspreidt zich een geur in de kamer die niet aan whisky doet denken. Het glas geurt naar vlees, uitgedroogde paté om precies te zijn.

Gelukkig gaat het van de smaak af enkel nog de positieve kant uit. Ik poef wat zure appel en een lichte toets van amandel noten, zoals in marsepein.

De afdronk was weinig spectaculair. Een relatief korte afdronk met en lichte zweem van (goedkope) likeurpralines.

Ik begin mij luidop af te vragen of het systeem van whisky tasten op basis van samples wel representatief is. Ik weet dat ik nu alle zonden van Medusa over mij heen ga krijgen – aangezien het uitwisselen van samples behoorlijk populair is onder de Whivie-bloggers – maar dit is reeds de tweede maal dat ik een whisky op basis van dit systeem proef, en de tweede maal dat deze ‘niet meevalt’.

Ok, het kan toeval zijn en smaken verschillen. Toch vind ik deze Glencadam 10 Year Old geen hoogvlieger. Mark sloot af met de woorden : ‘geen pottenbreker’. Bij mij breekt deze single malt ook geen records; behalve dan deze van de laagst scorende whisky.

Score : 63

geproefd door Niek Verniers en Ilse Everaert op 04-03-2010