Daftmill Distillery

Daftmill Farm

Cupar, Fife KY15 5RF

Scotland

+44 1337 830 303

info@daftmill.com

www.daftmill.com

Stroomopwaarts

De nieuwe distilleerderij Daftmill ligt grosso modo halverwege tussen Edinburgh en Dundee, ten westen van de Eden Estuary en ten oosten van Auchtermuchty. En toch zijn de eigenaars, Francis en Ian Cuthbert, van mening dat ze een Lowland distilleerderij zijn. Volgens de klassieke indeling – als je daar al van kunt spreken – zou dit een Highlander moeten zijn.

De Cuthberts zijn al decennialang actief in Cupar als landbouwers en uitbaters van een steengroeve. Maar in 2003 besloten ze de oude molensite Daft Mill om te vormen tot een heuse distilleerderij. De ietwat vreemde naam (‘daft’ betekent gek, achterlijk, onnozel in het Engels) kreeg de molen van de Daft Burn, de beek waarvan de distilleerderij nu haar water betrekt voor de productie. De beek kreeg haar op haar beurt de naam Daft omdat ze stroomopwaarts leek te stromen.

Boetiek

Het ombouwen van de molen, die zelf naar verluid al sinds 1809 op die plek stond, nam twee jaar in beslag. In 2005 waren ze klaar. Ze beschikten over 1 wash still van 3.000 liter en 1 spirit still van 2.000 liter, twee roestvrijstalen washbacks en een mashtun met koperen deksel.

De gerst is afkomstig van de velden van de Cuthberts, die in Alloa wordt gemout. Er wordt amper één vat per dag afgevuld. Jaarlijks wordt er zo’n 15.000 tot 20.000 liter spirit geproduceerd, terwijl de maximale capaciteit 100.000 liter zou kunnen zijn. Maar de Cuthberts hebben hun handen vol met hun andere landbouw- en steengroeveactiviteiten. Dat maakt van Daftmill echt een boetiek-distilleerderij, nog kleiner dan Bladnoch. Het is overigens van Raymond Armsrong dat Francis de kneepjes van het distilleervak geleerd heeft.

Range

De eerste spirit liep op 16 december 2005 uit de stills en dus beschikt Daftmill al over whisky. Maar Francis heeft al laten verstaan dat hij ten vroegste in 2015 zijn product naar de markt zal brengen. Momenteel ligt er spirit te rijpen op bourbon barrels (voornamelijk Heaven Hill, maar ook wat Jack Daniels) en in mindere mate sherry casks. Francis geeft toe dat het moeilijk is om aan goede refill casks te geraken.

De spirit wordt omschreven als Vitabis-koekjes met een florale en fruitige neus, licht rokerig (hoewel compleet ongeturfd) in de trend van Rosebank of St Magdalene.