Distilleerderij: Demerara Distillers Ltd
Regio: Guyana
Fles: El Dorado Demerara Rum 21 Year Old
Kleur: hoestsiroop
ABV: 43%

Tabak!

Terwijl de 12 en 15 zo goed als dezelfde
kleur vertoonde, is deze 21-jarige een pak donkerder, bijna zo donker als
koffie. Dit is een blend van rums die gestookt werden in de Enmore Coffey
still, the Versailles single wooden pot still en de Albion Savalle still.

De complexe neus begint met leder, koffie,
droog fruit en – vooral – tabak! Rozijnen en zelfs veenbessen, een flinke
scheut kandijsiroop en vanillevla. De kruiden zijn anijs en kruidnagel, maar
ook een tikkeltje eucalyptus.

Hij is mierzoet op smaak en flink romig,
bijna stroperig. Zeer rijk aan fruit: pruimen, abrikozen, rabarber, allerlei
donkere bessen. Ook koffie en chocolade, caramel, vanille en pruimtabak. Een
zakje Engelse drop. Mierzoet, ik zei het al.

De finish is middellang, kruidig en blijft
zoet tot op het sterfbed.

Best complexe rum, maar een tikkeltje te
zoet! De 15-jarige vind ik beter gebalanceerd. Met dank aan Jeroen voor het
sample. Er bestaat trouwens ook nog een 25-jarige van El Dorado.

84/100

Geproefd
door Mark Dermul op 25-12-2012
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).