U herinnert zich misschien nog onze mededeling
van 11 november 2010 waarin we de afbraak van Caperdonich aankondigden. Het was
een rouwmoment
voor vele liefhebbers van deze geweldige Speysider.

Het is dan ook een leuke verrassing dat Forsyth, de kopersmid
uit Rothes die bekendstaat voor het maken van alambieken en die Caperdonich had
opgekocht (inclusief de inboedel), tot een overeenkomst kwam met The Belgian Owl Distillery
van Etienne Boullion over de verkoop van één paar stills van Caperdonich.
Immers, anders zouden de stills, de washback en de mash tun op de schroothoop
beland zijn. Het nieuws werd door Etienne Boullion zelf, op een druk
bijgewoonde persconferentie op maandag 17 september 2012, de wereld ingestuurd.

The Belgian Owl, die sinds 2007 hoge ogen blijft gooien en daarom
dringend moest uitbreiden om aan de vraag te kunnen voldoen, kreeg de tip van
Bruichladdich’s Jim McEwan. Een buitenkans ruikend werd onmiddellijk door
Etienne en zijn twee partners (Christian Polis en Pierre Roberti) contact
genomen met Forsyths. Een deal werd beklonken na enkele maanden onderhandelen.

Momenteel werkt Etienne met twee Zwiterse alambieken die in
1890 werden gebouwd. Die beperken zijn productie tot 20.000 flessen per jaar,
wat niet voldoende is. Bijna 95% van de productie wordt in België gedronken en
de vraag blijft toenemen. De twee stills van Caperdonich, gebouwd in 1898, zijn
een welkome uitbreiding. Niet alleen omdat het een wash still is van 11.000
liter en een spirit still van 8.000 liter, maar ook omdat hij nu in het bezit
komt van een stukje legendarische whiskygeschiedenis. En de productie kan
meteen verviervoudigen naar 80.000 flessen.

Tegen de volgende zomer zullen de stills in operatie zijn en
krijgen we een beetje Belgische Caperdonich (of is dat Schotse Belgian Owl?).
De productie, inclusief nieuwe mash tun, zal dan ook verhuizen van de huidige
locatie naar een mooie vierkantshove in Fexhe-le-Haut-Clocher ten westen van
Luik. Momenteel wordt deze site gebruikt voor het rijpen van The Belgian Owl.

Het hele project kost zo’n slordige 700.000 EUR. Daarom
lanceerden Etienne en zijn team dan ook een project waarbij de eerste 200 vaten
van de spirit die met de Caperdonich stills wordt geproduceerd en die de
ronkende naam Private Angel Range zal meekrijgen, te koop worden
aangeboden aan de liefhebbers met een (diepe) buidel.