Distilleerderij: Stokerij Pirlot
Regio: België
Fles: Kempisch Vuur 5 Year Old L23, Laphroaig Quarter Cask, 500ml
Kleur: amber
ABV: 46%
Belgium!
Ik herinner me nog de eerste release van de Kempisch Vuur whisky (3 jaar oud), gerijpt op een Laphroaig Quarter Cask. Dat was in 2016! Stokerij Pirlot uit Zandhoven kon destijds de hand leggen op 15 van zulke vaatjes, maar dit is L23. Nu weet ik niet of dat één van die vijftien is en dat ze gewoon een vreemde nummering kregen dan wel dat Guy Pirlot nog meer vaatjes bij deze Islay reus te pakken kon krijgen. We weten wel dat deze 5 jaar rijpte en op 46% gebotteld werd. Dat moet volstaan om proefnotities te maken, toch?
Ik heb ‘m nog maar net geschonken en de kamer vult zich al met toetsen van zoete turf, vers gezaagde planken en ecoline (goh, dat brengt me terug naar de kleuterklas!). Nog iets van plasticine en een paardenstal, maar ook een hint van gestoofde pompelmoes (wat op zich ook een aanrader is met een bolletje vanille-ijs, maar dit terzijde). Prima!
Lekker olieachtig op de tong, hoor. De turf keert onmiddellijk weer en zorgt voor een zachte rokerigheid. De plasticine wordt wat luid, maar voldoende ondersteund door zoete toetsen (rozijntjes en de eerder vermelde pompelmoes, maar ook iets van groene banaan) om te blijven boeien.
Zacht drogend met een verrassend frisse toets op het sterfbed: da’s de finish van deze malt van eigen bodem.
Dit is echt wel een leuke Belgische whisky, die ik proef terwijl de Belgian Cats de halve finale van het Olympisch basket halen door Spanje van het kastje naar de muur te spelen. Bedankt, Dieter.
85/100
Geproefd door Mark Dermul op 07-08-2024