Distilleerderij : François Voyer
Regio: Frankrijk
Fles: Cognac François Voyer Lot 90 Grande Champagne, Malternative Belgium #34 ‘L’âge de ma femme, 402 bts
Kleur: koper
ABV: 47.8%

Eik

Na het zintuigelijke geweld uit 1920, doen we het nu iets rustiger aan met een cognac uit 1990. We zijn nog steeds in Verrières, bij cognachuis François Voyer, dat Sofie en ik zelf ook bezochten in de zomer van 2023. Pieter doopte deze ‘L’âge de ma femme’, een ode aan zijn Ysatis, geboren in dat jaar.

Hola! Een prachtige neus, inderdaad. Heel erg aromatisch. Floraal op jasmijn en munt, zalig fruitig op allerhande sappige vruchten als perzik en abrikoos, maar ook papaya en dragon fruit. Maar wat me vooral opvalt is de mooie toets van hout. Ja, je ruikt de eik, maar het is in dit geval een absolute meerwaarde.

Volle body. Deze plakt aan de tanden. Lekker volmondig, dus. Verrassend krachtig en kruidig. Het fruit keert in volle glorie weer, maar de kruiden van de eik laten zich zeker gelden. Denk peper, kruidnagel en een mespuntje zout. Ja, deze heeft een mooi zilt randje. Prima balans.

In de lange finish laat het fruit opnieuw van zich horen. Lekker lang en kruidig met een zacht drogende terminus.

Wederom een excellente selectie van Pieter en Ysatis. Vanaf vrijdag 18 oktober te koop bij Malternative Belgium voor 179 EUR.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 11-10-2024