Maandag 23 september 2024 organiseerde The Nectar, één van België’s belangrijkste importeurs van de vloeibare fijne dingen des levens, een heuse porto tasting. Hoewel… ‘porto tasting’ is een vlag die de lading absoluut niet dekt. Het was een geweldig evenement waarbij we niet alleen heerlijke porto gepresenteerd kregen door vertegenwoordigers van het bedrijf W&J Graham’s, maar tevens getrakteerd werden op een heerlijke maaltijd van de chef van restaurant Appelsveer in Dendermonde, de plek waar het evenement plaatsvond.

Nuno Silva en Filipe Silva (geen familie van elkaar, voor zover ze weten) waren de gastheren van dienst die de porto’s presenteerden die perfect gepaird werden met de kunstwerkjes die de chef van Appelsveer uit de keuken toverde.

Het eerste voorgerechtje – aubergines met geitenkaas, krokant van ossenstaart, honing en pijnboombitten – werd vergezeld van een Dow’s Quinta Senhora da Ribeira 2022 porto. En zo werd al van in het begin duidelijk dat porto zich niet enkel als after-dinner-wine kan laten welgevallen. Dit werkte perfect! De porto was fris en fruitig, dartel bijna.

Bij het tweede voorgerechtje – geroosterde clubsandwich, tartaar van rundsvlees met gelakte soja en Six Grapes – werd de Quinta do Vesuvio 2022 geschonken. Deze porto streelde de tong met toetsen van pruimen, lavendel en kersen.

De eerste ronde werd afgesloten met een derde voorgerechtje – koroket van bacalhau, gemarineerde witte selder en singaasappel – waarbij een uitstekende Capela da Quinta do Vesuvio 2022 Vintage Port werd geschonken. Een primeur, zo bleek, want de flessen zijn nog niet in België. Maak alvast een notitie in je kalender, want deze porto is uitstekend, er zullen slechts een goeie 3.000 flessen van gebotteld worden en daarvan komt maar een beperkt deel naar ons land. Deze wil je echt niet missen.

De Quinta do Vesuvio 2010 Vintage Port was de gangmaker bij het eerste hoofdgerecht – lamsschenkel in witte porto, vijg en knolselder – en paste daar perfect bij. Deze porto had een erg volle body en mooie florale en donkerzoete, fruitige toetsen. We bevinden ons nu duidelijk in de Champions League van de versterkte wijnen.

Zijn iets jongere broertje, de Quinta do Vesuvio 2012, mocht dan weer de hoofdrol spelen bij het tweede hoofdgerecht – gegrilde octopus met hartige artisjok, ronde puntpaprika en zwarte olijf – en deed dat met verve. Het was mijn favoriete porto van de avond. Vol, met een goeie grip, diep en donker en behoorlijk complex. Deze komt zeker in huis!

Bij het laatste hoofdgerecht – confit van tomaat, makreel met citroenpeper, yoghurt met peterselie en limoen – werd de prachtige Graham’s 2000 Vintage Port geschonken. Wat een machtige porto is me dat. Ik werd er even stil van. Ik vond het dan ook een tikkeltje jammer dat hij bij dit gerecht werd geschonken, want dat was te zilt om mooi te combineren. Dus spoelde ik gauw de mond, genoot eerst van het gerechtje (dat overigens top was), spoelde wederom de mond en genoot dan met volle teugen van deze overheerlijke Graham’s. No harm, no foul. En lekker genieten maar.

Alvorens het dessert aan te kondigen, werden de debatten gesloten (nou ja, niet helemaal, lees verder) met een porto uit een nieuwe reeks ‘Library Release’ genoemd. Het betrof the Graham’s Vintage Port 2003, gebotteld in 2005 en dus 19 jaar lang ‘bottle aged’ in de kelders van de Symington Family. Het was bijgevolg de tweede keer dat deze wijn op de markt verscheen (de eerste keer dus in 2005, de tweede keer in 2024 na ‘herkurken’ op het domein).

Weergaloos complex, zeg ik u. Hier zou ik mij een glas van durven uitschenken om dan met een boek op de sofa, voor de open haard (die ik niet heb) met de voetjes van Dearly Beloved op schoot, lekker lang van te sippen. It’s a lovers’ port!

Na dit culinaire feestje werden we uitgenodigd om plaats te nemen op het terras, waar een ijsje gepresenteerd werd. Maar daarnaast gaven de heren Silva een kleine, doch spectaculaire show door een fles porto te openen met zogenaamde ‘port tongs’. Normaliter worden deze gebruikt om flessen te openen waarvan de kurk te oud is en het risico op desintegratie bij het openen met een kurkentrekker te groot.

Het gaat als volgt: je stopt de tang in een vuurkorf tot ze gloeiend heet is, klemt ze daarna voorzichtig rond de hals van de fles, waardoor het glas dus heet wordt. Na een goeie 45 seconden leg je de tongs voorzichtig aan de kant (best in een ijzeren emmer met koelwater) en met een ijsblokje wrijf je over de hals van de fles. Als het goed is, hoor je een kleine ‘crunch’ die aangeeft dat het glas van de hals gebroken is. Met een stevige doek kan je die nu probleemloos verwijderen en de portwijn decanteren. Beide heren slaagden er in hun fles op die manier perfect te openen en schonken ons bijgevolg nog een laatste porto. Het bleek een overheerlijke Quinta do Vesuvio 2008 Vintage Port.

Wat een fantastische avond, zeg! Kudos aan The Nectar (en een dikke merci voor de uitnodiging). En ook een dikke proficiat aan de chef en het personeel van Appelsveer. Ik kwam voor de porto met het idee ‘er zal een hapje bij zijn’, maar dat was buiten de waard gerekend. Dit was overheerlijk. Hier moet ik met Dearly Beloved maar eens binnen stappen.

En terwijl ik mijn rondje handen schudden deed om iedereen te bedanken, werd me nog een mooie goodie bag in de handen gedrukt. Ik vertrok erg voldaan weer richting Gentbrugge.

May the… errr… Port be with you!

 

Nuttige links

https://www.appelsveer.be/nl
https://www.dows-port.com
https://www.quintadovesuvio.com/
https://www.grahams-port.com/
https://www.thenectar.be/nl/