Distilleerderij : Paul Beau
Regio: Frankrijk
Fles: Paul Beau, Cuvée Simone, Grande Champagne, 91 bts
Kleur: mahonie
ABV: 44%

Merci Mamie

Sta me toe om even anderhalf jaar terug in de tijd te keren. We schrijven 4 mei 2023 en bevinden ons bij Pieter Knapen in zijn belevingswinkel Malternative-Belgium nabij Hasselt. In aanwezigheid van de sympathieke Olivier en Léa Laurichesse maken we kennis met hun gamma van zowel het door henzelf pas opgerichte Laurichesse alsook het merk Paul Beau dat ze twee maand eerder – in maart 2023 – hadden overgenomen van de schoonfamilie. Heerlijk spul dat Dearly Beloved en mij helemaal betoverde. Het jaar nadien bezochten we de distilleerderij zelfs in Segonzac en proefden we rechtstreeks uit het vat. Maar terug naar de tasting bij Pieter. Het snoepje van de avond was een specialleke zonder label genaamd Cuvée Simone. Mamie Simone is de grootmoeder van Olivier, die deze eau-de-vie meer dan 60 jaar geleden zelf assembleerde. De feedback op de avond was weergaloos en de smeekbede om hiervan een flesje te kunnen kopen is blijkbaar niet in dovemans oren gevallen, want ter ere van Mamie Simone’s 91e verjaardag, besloten Olivier en Léa om hiervan precies 91 flesjes af te vullen en aan te bieden via Malternative Belgium. Ik was er als de kippen bij om hiervan een flesje te bestellen. Nummer 10 van de 91 werd enkele dagen later geleverd. Zet u schrap!

Intens aromatische neus op pruimen, vijgen, abrikozen, café frappé met kaneel en flink wat zoethout. Heerlijk!

Dat wordt prima verdergezet op smaak. Elegant en complex op (nu eerst) zoethout, gevolgd door gedroogde pruimen en toffee, sultantas en sappige abrikozen. Iets van leder met een zachte kruidigheid en een mooi drogend effect. Machtig.

De afdronk duurt de spreekwoordelijke 91 jaar die Mamie geworden is, zo lang en entertainend. Dit is een cognac van de bovenste plank.

Wat een fantastisch weerzien was het met deze godendrank. Merci, Mamie. Toegegeven, het prijskaartje van 490 EUR is niet voor ieders beurs, maar zo’n snoepje kom je echt niet vaak tegen, dus ik kon de fles niet aan mij laten voorbijgaan. Ondertussen zijn alle 91 flessen al lang uitverkocht, natuurlijk.

94/100

Geproefd door Mark Dermul op 06-09-2024