Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Cognac: Paul Beau Cuvée Simone

Tasting Notes Posted on 13/09/2024 16:30

Distilleerderij : Paul Beau
Regio: Frankrijk
Fles: Paul Beau, Cuvée Simone, Grande Champagne, 91 bts
Kleur: mahonie
ABV: 44%

Merci Mamie

Sta me toe om even anderhalf jaar terug in de tijd te keren. We schrijven 4 mei 2023 en bevinden ons bij Pieter Knapen in zijn belevingswinkel Malternative-Belgium nabij Hasselt. In aanwezigheid van de sympathieke Olivier en Léa Laurichesse maken we kennis met hun gamma van zowel het door henzelf pas opgerichte Laurichesse alsook het merk Paul Beau dat ze twee maand eerder – in maart 2023 – hadden overgenomen van de schoonfamilie. Heerlijk spul dat Dearly Beloved en mij helemaal betoverde. Het jaar nadien bezochten we de distilleerderij zelfs in Segonzac en proefden we rechtstreeks uit het vat. Maar terug naar de tasting bij Pieter. Het snoepje van de avond was een specialleke zonder label genaamd Cuvée Simone. Mamie Simone is de grootmoeder van Olivier, die deze eau-de-vie meer dan 60 jaar geleden zelf assembleerde. De feedback op de avond was weergaloos en de smeekbede om hiervan een flesje te kunnen kopen is blijkbaar niet in dovemans oren gevallen, want ter ere van Mamie Simone’s 91e verjaardag, besloten Olivier en Léa om hiervan precies 91 flesjes af te vullen en aan te bieden via Malternative Belgium. Ik was er als de kippen bij om hiervan een flesje te bestellen. Nummer 10 van de 91 werd enkele dagen later geleverd. Zet u schrap!

Intens aromatische neus op pruimen, vijgen, abrikozen, café frappé met kaneel en flink wat zoethout. Heerlijk!

Dat wordt prima verdergezet op smaak. Elegant en complex op (nu eerst) zoethout, gevolgd door gedroogde pruimen en toffee, sultantas en sappige abrikozen. Iets van leder met een zachte kruidigheid en een mooi drogend effect. Machtig.

De afdronk duurt de spreekwoordelijke 91 jaar die Mamie geworden is, zo lang en entertainend. Dit is een cognac van de bovenste plank.

Wat een fantastisch weerzien was het met deze godendrank. Merci, Mamie. Toegegeven, het prijskaartje van 490 EUR is niet voor ieders beurs, maar zo’n snoepje kom je echt niet vaak tegen, dus ik kon de fles niet aan mij laten voorbijgaan. Ondertussen zijn alle 91 flessen al lang uitverkocht, natuurlijk.

94/100

Geproefd door Mark Dermul op 06-09-2024



Cognac: Laurichesse Lot 75 Malternative Belgium #32

Tasting Notes Posted on 13/09/2024 06:30

Distilleerderij : Laurichesse
Regio: Frankrijk
Fles: Cognac Laurichesse Lot 75 Grande Champagne, Malternative Belgium #32 ‘Les jeux des fruits’, 528 bts
Kleur: koper
ABV: 46.8%

Perfectie

Laurichesse! Mijn favoriete cognachuis! Toen ik eind augustus de mail ontving van Pieter Knapen dat hij een nieuw vaatje geselecteerd had – nummer #122 dat maar liefst 528 flessen opleverde, waarvan ongeveer een derde richting China vertrok voor Maltopedia – was ik er als de kippen bij om mijn bestelling te plaatsen, natuurlijk. Tot nog toe ben ik er in geslaagd om twee flesjes van elke release van Olivier en Léa te bemachtigen: eentje om meteen open te trekken en eentje om in de almaar groter wordende cognac-verzameling te steken (mijn pensioen, als ik dat mag halen, zal gewéldig zijn). Deze 32e cognac release van Malternative Belgium kreeg de naam ‘Les jeux des fruits’ mee, wat betekent dat we ons aan een fruitig feestje mogen verwachten.

Om met de deur in huis te vallen: die neus is gewéldig! Tropisch fruit à la mango en sterfruit, papaya en drakenfruit, opgesmukt met kweepeer en een confituur van Sevilla appelsienen. Complex, vraagt u? Het woord dekt de lading niet.

Boem, pats, paukenslag! In het kwadraat, ladies & gentlemen, want wat een prachtige smaakontwikkeling. De tong wordt eerst gestreeld met zoete toetsen van overrijp en sappig fruit, gevolgd door iets donkerdere toetsen van gekonfijt fruit (weer mango en papaya, maar nu ook flink wat abrikozen, kaki en passievrucht). Een zachte kruidigheid zorgt voor een mooie warmte in de mond. Ik wordt hier eerlijk gezegd een beetje stil van. Exquis, vraagt u? Het woord dekt de lading niet.

Heerlijk lange, warme, fruitige afdronk. Deze cognac blijft maar geven… Ik zet mijn glas aan de kant en ga er morgenochtend nog eens aan ruiken… Bevredigend, vraagt u? Het woord dekt de lading niet.

Het enige woord dat de lading dekt voor deze cognac, wat mij betreft, is perfectie.

96/100

Geproefd door Mark Dermul op 31-08-2024