Distilleerderij : Laurichesse
Regio: Frankrijk
Fles: Cognac Laurichesse Lot 75 Grande Champagne, Malternative Belgium #32 ‘Les jeux des fruits’, 528 bts
Kleur: koper
ABV: 46.8%

Perfectie

Laurichesse! Mijn favoriete cognachuis! Toen ik eind augustus de mail ontving van Pieter Knapen dat hij een nieuw vaatje geselecteerd had – nummer #122 dat maar liefst 528 flessen opleverde, waarvan ongeveer een derde richting China vertrok voor Maltopedia – was ik er als de kippen bij om mijn bestelling te plaatsen, natuurlijk. Tot nog toe ben ik er in geslaagd om twee flesjes van elke release van Olivier en Léa te bemachtigen: eentje om meteen open te trekken en eentje om in de almaar groter wordende cognac-verzameling te steken (mijn pensioen, als ik dat mag halen, zal gewéldig zijn). Deze 32e cognac release van Malternative Belgium kreeg de naam ‘Les jeux des fruits’ mee, wat betekent dat we ons aan een fruitig feestje mogen verwachten.

Om met de deur in huis te vallen: die neus is gewéldig! Tropisch fruit à la mango en sterfruit, papaya en drakenfruit, opgesmukt met kweepeer en een confituur van Sevilla appelsienen. Complex, vraagt u? Het woord dekt de lading niet.

Boem, pats, paukenslag! In het kwadraat, ladies & gentlemen, want wat een prachtige smaakontwikkeling. De tong wordt eerst gestreeld met zoete toetsen van overrijp en sappig fruit, gevolgd door iets donkerdere toetsen van gekonfijt fruit (weer mango en papaya, maar nu ook flink wat abrikozen, kaki en passievrucht). Een zachte kruidigheid zorgt voor een mooie warmte in de mond. Ik wordt hier eerlijk gezegd een beetje stil van. Exquis, vraagt u? Het woord dekt de lading niet.

Heerlijk lange, warme, fruitige afdronk. Deze cognac blijft maar geven… Ik zet mijn glas aan de kant en ga er morgenochtend nog eens aan ruiken… Bevredigend, vraagt u? Het woord dekt de lading niet.

Het enige woord dat de lading dekt voor deze cognac, wat mij betreft, is perfectie.

96/100

Geproefd door Mark Dermul op 31-08-2024