Bottelaar: François Peyrot
Regio: Frankrijk
Fles: François Peyrot Liqueur Poire Williams & Cognac de Grande Champagne
Kleur: goud
ABV: 30%

Peren

In de zomer van 2024 waren Dearly Beloved en ik op vakantie in de cognacstreek en François Peyrot was toen het eerste huis dat we bezochten. Na een gezellige toer doorheen de distilleerderij en de warehouses was het tijd om één en ander te proeven. Naast de cognac, proefden we ook hun pineau – want de meeste producenten maken deze twee spirits naast elkaar. Maar we werden aangenaam verrast door het feit dat François Peyrot zich ook specialiseert in cognaclikeuren! Zo maken ze er eentje met sinaasappel, amandelen, kersen, perzik, mandarijn en zelfs koffie (en nog veel meer), maar onze aandacht werd getrokken door deze met Poire Williams.

De peren zijn dominant op de neus, wat deze likeur onmiddellijk aan de verwachtingen doet voldoen. Mierzoet, natuurlijk, maar wel met een mooie toets van de cognac, die hem een extra dimensie van fruitigheid geeft. Denk abrikozen en groene druiven.

Zo zoet op de tong, dat mijn tanden bijna uit mijn mond donderen. Dat hoeft niet te verbazen, natuurlijk. Peren, appels, druiven en kristalsuiker, maar dan met een zacht warme toets van kruiden.

Plakkerige en zoete afdronk.

Ik begrijp zeer goed dat dit hun best verkopende likeur is, hoor, want deze is erg lekker en uitnodigend. En laten we niet vergeten dat hij op de World Liqueur Awards in 2021 verkozen werd tot ‘Best Digestive in the World’. Een flesje kostte ons zo’n 30 EUR.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 10-08-2024