Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Rum: TDL 2009 The Roots

Tasting Notes Posted on 12/09/2024 16:30

Bottelaar: The Roots
Regio: Trinidad
Fles: Rum TDL 2009 The Roots, 201 bts
Kleur: xxx
ABV: 63.0%

Dertien

De meeste recente botteling (op het moment van schrijven) van The Roots is deze rum uit Trinidad, gestookt in december 2009 en na 14 jaar – waarvan 10 jaar rijping in de tropen en 4 op het Europese continent – gebotteld op een vatsterkte van maar liefst 63%. Leuk detail: een deel van de opbrengst gaat naar het Fonds voor ALS van Alain Verspecht.

Excellente neus op tropisch fruit à la lychee, pruimen, kokosnoot, mango en gekonfijte appelsienschillen, opgesmukt met lentebloesems, walnoten, koude koffie en rietsuiker. Geweldig!

Hij plakt aan je tanden en doet je even naar adem happen. Lekker pikant en kracht op pruimen en mokka, maar ook kokosnoot, kruidnagel en kaneel. Stevige jongen, hoor. Hij danst als een duiveltje op je tong!

Dankzij het erg hoge ABV blijft hij ook heerlijk lang nazinderen – lekker zoet en pikant tot het allerlaatste moment.

Ik heb het geluk gehad al tien van de dertien releases van The Roots te proeven en ze zijn stuk voor stuk uitstekend. Deze dertiende editie, hun 5e rum nota bene, is dat eveneens. We zijn niet verbaasd.

90/100

Geproefd door Mark Dermul op 10-08-2024



Likeur : François Peyrot Poire Williams & Cognac de Grande Champagne

Tasting Notes Posted on 12/09/2024 06:30

Bottelaar: François Peyrot
Regio: Frankrijk
Fles: François Peyrot Liqueur Poire Williams & Cognac de Grande Champagne
Kleur: goud
ABV: 30%

Peren

In de zomer van 2024 waren Dearly Beloved en ik op vakantie in de cognacstreek en François Peyrot was toen het eerste huis dat we bezochten. Na een gezellige toer doorheen de distilleerderij en de warehouses was het tijd om één en ander te proeven. Naast de cognac, proefden we ook hun pineau – want de meeste producenten maken deze twee spirits naast elkaar. Maar we werden aangenaam verrast door het feit dat François Peyrot zich ook specialiseert in cognaclikeuren! Zo maken ze er eentje met sinaasappel, amandelen, kersen, perzik, mandarijn en zelfs koffie (en nog veel meer), maar onze aandacht werd getrokken door deze met Poire Williams.

De peren zijn dominant op de neus, wat deze likeur onmiddellijk aan de verwachtingen doet voldoen. Mierzoet, natuurlijk, maar wel met een mooie toets van de cognac, die hem een extra dimensie van fruitigheid geeft. Denk abrikozen en groene druiven.

Zo zoet op de tong, dat mijn tanden bijna uit mijn mond donderen. Dat hoeft niet te verbazen, natuurlijk. Peren, appels, druiven en kristalsuiker, maar dan met een zacht warme toets van kruiden.

Plakkerige en zoete afdronk.

Ik begrijp zeer goed dat dit hun best verkopende likeur is, hoor, want deze is erg lekker en uitnodigend. En laten we niet vergeten dat hij op de World Liqueur Awards in 2021 verkozen werd tot ‘Best Digestive in the World’. Een flesje kostte ons zo’n 30 EUR.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 10-08-2024