Distilleerderij: GlenDronach
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: GlenDronach 18 Year Old Allardice, OB 2021, Oloroso Sherry
Kleur: brons
ABV: 46%

Modern

Deze 18-jarige GlenDronach luistert naar de naam Allardice. Da’s een verwijziging naar James Allardice, de oprichter van het bedrijf. Toen ik hem voor het eerst proefde had ik een fles uit 2010 in de hand. Hoog tijd dus om deze nog eens te proberen, toch? Deze keer een fles uit 2021.

Hoewel de neus erg aromatisch en fruitig lijkt, kan ik me niet van de indruk ontdoen dat hij ook flink herbaal en umami is. Ik ruik naast vlierbessen, pruimen en rozijntjes ook peterselie en kervel! Een hint van bouillon met een druppeltje balsamico. En ook iets floraal, echt waar. Dat gezegd zijnde, is dit best wel een erg lekkere neus. De aroma’s spelen netjes samen. Mooi.

De body is prima, lekker olieachtig, maar de malt is niet alleen mierzoet, maar tegelijkertijd ook een tikkeltje scherp, bijna pikant. Nootmuskaat, gember en een mespuntje zwarte peper zorgen voor een flinke kruidigheid. Eens je speekselklieren de boel wat geblust hebben, verschijnt de ware aard van de sherry met donkerzoete toetsen van pruimen, vijgen, rozijnen en bosbessen in een stoofpotje. Midpalate verschijnt eveneens een flink bittertje, maar de balans blijft wel intact.

Pas in de afdronk, die ik als lang bestempel, krijgt deze malt iets speels en snoeperigs.

Een moderne sherry expressie, zoveel is zeker. Maar ik lust hier wel pap van. Dankjewel, Manny!

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 16-04-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).