Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

GlenDronach 18 Year Old Allardice b. 2021

Tasting Notes Posted on 08/09/2024 16:30

Distilleerderij: GlenDronach
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: GlenDronach 18 Year Old Allardice, OB 2021, Oloroso Sherry
Kleur: brons
ABV: 46%

Modern

Deze 18-jarige GlenDronach luistert naar de naam Allardice. Da’s een verwijziging naar James Allardice, de oprichter van het bedrijf. Toen ik hem voor het eerst proefde had ik een fles uit 2010 in de hand. Hoog tijd dus om deze nog eens te proberen, toch? Deze keer een fles uit 2021.

Hoewel de neus erg aromatisch en fruitig lijkt, kan ik me niet van de indruk ontdoen dat hij ook flink herbaal en umami is. Ik ruik naast vlierbessen, pruimen en rozijntjes ook peterselie en kervel! Een hint van bouillon met een druppeltje balsamico. En ook iets floraal, echt waar. Dat gezegd zijnde, is dit best wel een erg lekkere neus. De aroma’s spelen netjes samen. Mooi.

De body is prima, lekker olieachtig, maar de malt is niet alleen mierzoet, maar tegelijkertijd ook een tikkeltje scherp, bijna pikant. Nootmuskaat, gember en een mespuntje zwarte peper zorgen voor een flinke kruidigheid. Eens je speekselklieren de boel wat geblust hebben, verschijnt de ware aard van de sherry met donkerzoete toetsen van pruimen, vijgen, rozijnen en bosbessen in een stoofpotje. Midpalate verschijnt eveneens een flink bittertje, maar de balans blijft wel intact.

Pas in de afdronk, die ik als lang bestempel, krijgt deze malt iets speels en snoeperigs.

Een moderne sherry expressie, zoveel is zeker. Maar ik lust hier wel pap van. Dankjewel, Manny!

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 16-04-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Glencadam Reserva PX

Tasting Notes Posted on 08/09/2024 06:30

Distilleerderij: Glencadam
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Glencadam Reserva PX
Kleur: brons
ABV: 46%

Zwavel

Dit is een recente botteling van Glencadam. De Reserva PX is, zoals de naam doet vermoeden, een malt die een finish kreeg op Pedro Ximinez sherryvaten. Hij werd in 2023 gebotteld op 46%.

Zoete, doch licht zwavelige neus op pruimenlikeur en nootmuskaat. Confituur van blauwe bessen, Sevilla appelsienen en gedroogde mango. Een ‘modern’ sherryprofiel, als u begrijpt wat ik bedoel. Jammer van dat lichte zwavelgeurtje, anders was deze wellicht erg goed op de neus. Nu ben ik een tikkeltje geambeteerd.

Het mondgevoel zit goed. Ja, hij is zelfs een beetje romig. En op smaak komt die off-note niet terug, dat is goed nieuws! Erg zoet op pruimen, kersenlikeur en bittere appelsienen, maar wel flink kruidig op nootmuskaat en kaneel. Er zit zelfs iets van pruimtabak in. Zoethout zorgt voor een zacht drogend effect.

Dat drogende zet zich vooral in de middellange finish wel erg door. Iets van walnoten op het sterfbed zorgt tevens voor een bittertje.

Niet eens 50 EUR, dus wat dat betreft toch waar voor je geld. Bedankt, Chris & Benny!

82/100

Geproefd door Mark Dermul op 14-04-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).