Distilleerderij: Glengoyne
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Glengoyne 10 Year Old 2012/2023 Cask Owner 4 Cairdean, First Fill Palo Cortado Hogshead #1619, 318 bts
Kleur: koper
ABV: 57.0%

4 Vrienden

4 Cairdean prijkt er trots op het label. Dat betekent zoveel als ‘4 vrienden’. En het waren inderdaad vier vrienden die in 2012 besloten dit vat te slapen te laten leggen om het in 202 dan te laten bottelen op vatsterkte. Opgelet: het betreft een first fill Palo Cortado hogshead. Palo Cortado begint zijn leven eigenlijk als een fino, die mogelijks evolueert naar amontillado, maar door het verliezen van zijn flor sluier toch begint te oxideren en tot slot begint te rijpen als een oloroso. Een eerder zeldzame sherry variëteit. Terug naar de whisky. Ik kreeg een mooie flesrest van één van de vier… Nu ben ik wel heel erg benieuwd, natuurlijk.

Jongens, toch, deze neus is absoluut hemels! Intens aromatisch op vijgenconfituur, Café Noir koekjes, dadels en hazelnoten, maar ook peperkoek en artisanale orangettes (die van Marjam!), aangevuld met donkere, organische honing en een druppeltje kandijsiroop. Kerststol en amandelschaafsel. En tot slot een verrassend, frisse toets van menthol. Erg, erg mooi!

Heerlijk volmondig. Deze plakt aan de tanden. Lekker pittig bij aankomst, maar ik heb zeker geen neiging hier water bij te doen. De alcohol is perfect geïntegreerd. De donkerzoete toetsen van de neus keren stuk voor stuk weer, lekker gelaagd en complex. Een absolute genietwhisky. De kruidigheid maakt hem lekker warm in de mond. Het fruit wordt mooi begeleid door toetsen van geroosterde noten en mokka, maar ook wat gekonfijte appelsienschillen. Wat een kanjer!

De afdronk is erg lang en bevredigend. Zacht drogend naar het einde toe, maar bovenal zoet en simpelweg uitstekend.

Wat een machtige Glengoyne! Bedankt, GlenPiWi – en proficiat met deze buitengewone vatselectie.

90/100

Geproefd door Mark Dermul op 07-04-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).