Bottelaar : La Maison du Whisky
Regio: Frankrijk
Fles: Cognac Jean Fillioux Lot 75 Through the Grapevine for LMdW
Kleur: brons
ABV: 44.1%

Merveilleux!

Aan Jean Fillioux heb ik goeie herinneringen. Niet alleen kregen we vorige zomer een mooie privérondleiding (waar we echt overal mochten komen), bovendien werden we nadien getrakteerd op een bijzonder mooie tasting. Maar in het glas zit toch wel een specialleke, want dit is een Lot 75, dus erg oud spul, gebotteld in de reeks Through the Grapevine van het Franse La Maison du Whisky. Het terroir is Grande Champagne.

De neus is een mix van tropische vruchten en flink wat citrusfruit (vooral mandarijn uit blik), aangevuld met de schors van beuk en wat karamel. Vanille tekent ook present, alsook iets van natte aarde, maar op een erg goeie manier. Zo zacht en zoet… doet me om de één of andere reden aan Kerstmis denken. Vraag me niet waarom, want het is gewoon een gevoel.

Zijdezacht, elegant, rijk en complex. Naast de mandarijntjes krijg ik nu ook een karrenvracht aan bosbessen en een mandje vol kersen, met flink wat honing. Kruidnagel en zwarte peper doen hun duit in het zakje, terwijl amandelen op de achtergrond verschijnen. Wat een complexiteit!

In de lange, bevredigende afdronk krijg ik nog iets van menthol en champignons, echt waar! Hij sterft een zacht drogende dood.

Merveilleux! Dankjewel, Rony!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 07-07-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).