Distilleerderij: Buffalo Trace Distillery
Regio: USA
Fles: Blanton’s Single Barrel #158, 750ml
Kleur: brons
ABV: 46.5%

Galopperend Paard

Single Barrels zijn tegenwoordig heel gebruikelijk, maar het was eigenlijk kolonel Albert B. Blanton van de Buffalo Trace-distilleerderij die dit ongeveer een eeuw geleden introduceerde. De marketingjongens zullen je doen geloven dat de beste vaten rijpen in het midden van het metaal beklede Warehouse H en dat deze met de hand worden geselecteerd vanwege ‘hun voortreffelijke kwaliteiten’. Niet te verwarren met Blanton’s Straight from the Barrel, die – zoals de naam al doet vermoeden – op vatsterkte wordt gebotteld. De Single Barrel-uitgaven worden allemaal gebotteld op 93 Proof. In het glas is Barrel #158 van Rick #22, gebotteld op 10 maart 2023 en een gracieus geschenk van mijn vriend John. De stopper vertegenwoordigt een galopperend paard. Er zijn er 8 verschillende, elk vertegenwoordigt een letter van BLANTON’S. De mijne heeft de letter L op de stopper.

Heerlijk zoet op gekonfijt fruit, bloedsinaasappels, honing en maïskolf, gevolgd door karamel en wat peterselie met een vleugje espresso. Heel mooi inderdaad!

Een beetje licht van body, eerlijk gezegd. Snoepachtig zoet op parma-viooltjes, karamel en gekonfijte suiker met vanille, nootmuskaat en kruidnagel. Heel zoet!

Middellang met eerst kruiden, daarna citrusvruchten en wat tannine.

Een heel mooie bourbon in een prachtige karaf. What’s not to like? Bedankt, John!

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 02-06-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).