Distilleerderij: Jack Daniel Distillery
Regio: USA
Fles: Jack Daniel’s Old No 7 Inaugural Decanter, OB 1984, 1.750ml
Kleur: oud goud
ABV: 45%

Roosevelt

Jack Daniel’s hield zich ver van politiek, maar toen President Roosevelt in 1907 in Tennessee een belogen speech hield met betrekking tot de bescherming van de eerlijke, hardwerkende Amerikaan, voelde hij zich aangesproken en het idee van de Inaugural Release. Met het idee dat de president voor herverkiezing zou gaan in 1908, besloot hij een Inaugural Release te doen voor de gelegenheid en die fles naar Washington te sturen. Echter… Roosevelt stelde zich niet opnieuw kandidaat. Dat deed hij echter wel in 1912, maar toen was Jack al overleden. Zijn opvolger Lem Motlow besloot de fles uit te brengen, maar Roosevelt moest de duimen leggen tegen Woodrow Wilson. 72 jaar lang bleef deze botteling slechts een idee, maar in 1984 besloot het bedrijf de decanter toch uit te brengen als eerbetoon op de 80e verjaardag van Roosevelt’s verkiezing. Het is een fles van maar liefst 1.75 liter.

Deze mag dan al 40 jaar geleden gebotteld zijn, op de neus is hij nog bijzonder levendig op maïs en een karrenvracht aan vanille, iets floraal wat ik bij Old No 7 wel meer heb en koude koffie met een lepeltje chicorei. Redelijk gewoontjes, toch.

Mooi olieachtig en onmiddellijk een tikkeltje pikant en drogend. Veel hout, hier. Karamel, mokka, cacao en kruidnagel, da’s zo’n beetje de smaak in een notendop. Ook hier relatief gewoontjes, maar niet onaardig.

De afdronk droogt de mond nog verder uit en levert ook dat typische toetsje van vernis, waar ik dan net weer wat minder tuk op ben.

De whiskey is niet groots, maar de decanter is wel een serieus verzamelstuk geworden. Met dank aan Jack’s Safe uit Roermond (NL) voor het sample.

81/100

Geproefd door Mark Dermul op 09-03-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).