Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Jack Daniel’s Bicentennial 1796-1996

Tasting Notes Posted on 20/07/2024 16:30

Distilleerderij: Jack Daniel Distillery
Regio: USA
Fles: Jack Daniel’s Bicentennial 1796-1996, b. 1995
Kleur: koper
ABV: 45%

Tennessee Tweehonderd

Op 1 juni 1796 ondertekende president George Washington een wet die van Tennessee een staat zou maken, de 16e van de toenmalige USA. Honderd jaar later liet Jack Daniel’s een heel beperkt aantal speciale decanters maken met een twisted neck om de eerste eeuw van Tennessee te vieren. Nog eens een eeuw later besloot het bedrijf om in 1996 (eigenlijk 1995…) een commemorative heruitgave van de decanter te lanceren, de zogenaamde ‘Bicentennial’.

Aparte neus, echt waar. Bananenchips met chocolade, appelmoes, karamel en maïs op de BBQ. Met een zachte toets van kruidige eik. Dit valt mij erg goed mee.

De body is wat aan de lichte kant. Opnieuw die toch wel mooie toets van in chocolade gedipte bananenschijfjes, nu aangevuld met kruidnagel, cuberdons en karamel. De kruidigheid is iets intenser dan aangekondigd, waardoor hij proeft alsof hij op een hoger ABV gebotteld zou zijn. Verrassend genoeg heb ik hier ook een zilt randje! Midpalate wordt hij wel flink drogend, ondanks een heel subtiele toets van eucalyptus. Ook op smaak best apart te noemen.

In de afdronk, die best lang genoemd kan worden, wordt deze JD niet alleen droog, maar ook zacht bitter. Op het sterfbed is hij zelfs wat astringent.

Voor deze fles – die ondertussen toch al bijna drie decennia geleden verscheen – betaalt de verzamelaar vandaag toch zo’n 700 EUR, wat natuurlijk niets meer met de inhoud te maken heeft. Maar ik ben wel blij dat ik ‘m kon proeven. Met dank aan Jack’s Safe uit Roermond (NL) voor het sample.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 09-03-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Jack Daniel’s Old No 7 Inaugural Decanter

Tasting Notes Posted on 20/07/2024 06:30

Distilleerderij: Jack Daniel Distillery
Regio: USA
Fles: Jack Daniel’s Old No 7 Inaugural Decanter, OB 1984, 1.750ml
Kleur: oud goud
ABV: 45%

Roosevelt

Jack Daniel’s hield zich ver van politiek, maar toen President Roosevelt in 1907 in Tennessee een belogen speech hield met betrekking tot de bescherming van de eerlijke, hardwerkende Amerikaan, voelde hij zich aangesproken en het idee van de Inaugural Release. Met het idee dat de president voor herverkiezing zou gaan in 1908, besloot hij een Inaugural Release te doen voor de gelegenheid en die fles naar Washington te sturen. Echter… Roosevelt stelde zich niet opnieuw kandidaat. Dat deed hij echter wel in 1912, maar toen was Jack al overleden. Zijn opvolger Lem Motlow besloot de fles uit te brengen, maar Roosevelt moest de duimen leggen tegen Woodrow Wilson. 72 jaar lang bleef deze botteling slechts een idee, maar in 1984 besloot het bedrijf de decanter toch uit te brengen als eerbetoon op de 80e verjaardag van Roosevelt’s verkiezing. Het is een fles van maar liefst 1.75 liter.

Deze mag dan al 40 jaar geleden gebotteld zijn, op de neus is hij nog bijzonder levendig op maïs en een karrenvracht aan vanille, iets floraal wat ik bij Old No 7 wel meer heb en koude koffie met een lepeltje chicorei. Redelijk gewoontjes, toch.

Mooi olieachtig en onmiddellijk een tikkeltje pikant en drogend. Veel hout, hier. Karamel, mokka, cacao en kruidnagel, da’s zo’n beetje de smaak in een notendop. Ook hier relatief gewoontjes, maar niet onaardig.

De afdronk droogt de mond nog verder uit en levert ook dat typische toetsje van vernis, waar ik dan net weer wat minder tuk op ben.

De whiskey is niet groots, maar de decanter is wel een serieus verzamelstuk geworden. Met dank aan Jack’s Safe uit Roermond (NL) voor het sample.

81/100

Geproefd door Mark Dermul op 09-03-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).