Distilleerderij: Jack Daniel Distillery
Regio: USA
Fles: Jack Daniel’s Gentleman Jack (2nd generation), OB 1990s
Kleur: licht goud
ABV: 40%

That’s it

Gentleman Jack dankt zijn naam aan het feit dat deze bourbon niet één, maar twee keer gefilterd werd door het houtskool van de suikerahorn. De expressie is al sinds 1988 op de markt en de flesvorm is al drie keer aangepast. Ik proef een release uit de vroege 1990s, namelijk de tweede generatie. Deze is verrassend licht van kleur.

Vanille, popcorn, maïs op de BBQ en witte chocolade met een lichte toets van eik. Dat is de neus van deze Tennessee Whiskey in een notendop. Ik beken, ik ben er niet ondersteboven van.

De body is erg licht, helaas. Vanille, banaan, hout en that’s it. Behoudens een zachte kruidigheid, uiteraard. Maar veel heeft dit eerlijk gezegd niet om het lijf.

De afdronk is kort en snoeperig zoet met slechts een erg zachte kruidigheid.

Bijzonder zacht en erg toegankelijk, maar ik had hier veel meer van verwacht. Het mocht niet zijn. Gelukkig blijkt hij wel een uitstekende ruggengraat voor een whiskey sour, zeker als hij door Vincent Schietse wordt gemaakt (zoals op het onvolprezen festival When Whisky Meats BBQ – geen typo!). Met dank aan Jack’s Safe uit Roermond (NL) voor het sample.

82/100

Geproefd door Mark Dermul op 01-03-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).