Distilleerderij: Jack Daniel Distillery
Regio: USA
Fles: Jack Daniel’s Before Charcoal Mellowing, OB 2019, 375ml
Kleur: clear
ABV: 40%

Kippenbouillon

Eén van de USP’s van Jack Daniel’s is natuurlijk hun Lincoln County Process, waarbij elke druppel spirit nog eens gefilterd wordt door de as van de suikerahorn alvorens op vat te gaan. Het is net dit proces (dat zowel tijdrovend als relatief duur is) dat van JD een Tennessee Whiskey maakt in plaats van ‘zomaar een bourbon’ (de enige andere distilleerderij die van dit proces gebruik maakt is George Dickel, maar dit even terzijde). En Jack Daniel’s bracht een set uit genaamd ‘Before & After’ waarbij je de spirit zowel voor als na de filtering (charcoal mellowing) kan proeven. Ik heb een zwak voor new make, dat is geweten, dus proef ik maar wat graag de spirit van Jack Daniel’s, zij het wel ‘before charcoal mellowing’ (ik heb geen sample van de ‘after’, helaas).

Oxo! Kippenbouillon! Spaghetti-kruiden! Ja, da’s plezant. Ik hou wel van die vuile neus van new make en die van JD is wel erg bijzonder. Geen plat gekookte groeten zoals ik gewend ben van menig Schotse new make, maar verrassend umami.

Fris en clean op de tong, weliswaar erg licht van body. Een pak minder umami dan de neus deed vermoeden, maar best lekker en toegankelijk. Interessant, omdat ik de link met alles wat ik al van JD heb geproefd absoluut niet kan maken. Dit is heel bijzonder (wat, voor alle duidelijkheid, niet gelijk staat aan lekker, alhoewel deze best te pruimen valt).

De afdronk is verrassend lang voor een new make die versneden werd naar 40%.

Leuk, leuk, leuk! Met dank aan Jack’s Safe uit Roermond (NL) voor het sample.

Geproefd door Mark Dermul op 01-03-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).