Distilleerderij: Jack Daniel Distillery
Regio: USA
Fles: Jack Daniel’s 10 Year Old 2010, OB 2021 Batch 10-001
Kleur: brons
ABV: 48.5%

Evolutie

Twee jaar geleden verbaasde Jack Daniel’s vriend en vijand door aan te kondigen dat ze een Jack Daniel’s mét leeftijdsaanduiding op de markt gingen brengen. Het werd deze 10 Year Old, gebotteld op 48.5% (oftewel 97 Proof). Het zal u niet verbazen dat deze eerste batch (en de tweede is er nog niet) in een oogwenk uitverkocht en dat je vandaag de dag zo’n 450 EUR veil moet hebben om nog zo’n flesje te pakken te krijgen.

Op de neus krijg ik flink wat melasse en bittere chocolade, flink wat toasted oak en nootmuskaat, maar ook iets van macadamianoten en bananenchips. Eerlijk? Dit is oké, maar ik ben er niet helemaal ondersteboven van.

Het mondgevoel is licht, bijna waterachtig, zelfs. Alhoewel… naarmate de bourbon even in de mond mag verblijven, lijkt hij wat aan gewicht en olieachtigheid te winnen. Ja, hij wordt zelfs mooi rond en zoet en kruidig en warm en… gewoonweg erg lekker. Toegegeven, de smaak ligt volledig in het verlengde van de neus en vertoont niet bepaald enige complexiteit, maar het verschil tussen de eerste en de twee slok is significant. Midpalate komt er een mooie toets van tamme kastanjes aan te pas, alsook iets van violetjes (de purperen snoepjes). Wat een evolutie!

Maar de afdronk is te kort om echt te bekoren.

De Old No 7 in het kwadraat? Alvast qua prijs, maar zeker niet qua complexiteit. Gewoon lekker, zonder meer. Met dank aan Jack’s Safe uit Roermond (NL) voor het sample.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 01-03-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).