Distilleerderij: Jack Daniel Distillery
Regio: USA
Fles: Jack Daniel’s Single Barrel – Barrel Proof, OB 2020, Cask #19-15015
Kleur: koper
ABV: 65.9%

Strength vs Proof

Hier heb je zo’n voorbeeld van een Single Barrel – Barrel Proof, een release voor de Amerikaanse markt dus. Mocht dit single barrel voor de Europese markt gebotteld zijn, dan kreeg het een Barrel Strength label mee. Naast de benaming is het tweede verschil het feit dat op de Single Barrel Barrel Strength enkel het ABV wordt vermeld, terwijl op deze Barrel Proof zowel het ABV als het Proof worden vermeld. Volgen wie kan.

De alcohol is prima geïntegreerd en zorgt er voor dat de neus al het fruit kan tentoon spreiden: kersen, banaan, maar ook gekonfijte abrikozen en zelfs wat mango. Dat zag ik niet aankomen. Het geheel is overgoten met een goeie scheut ahornsiroop en besprenkeld met wat kaneel en cacaopoeder. Verdorie, dit is een erg lekkere en bijna complexe neus!

Goed mondgevoel. En hoewel de aankomst meer dan stevig is, hap ik niet naar adem of naar een glas water. Ik krijg vooraan de typische toets van houtlijm, maar die wordt snel ingehaald door de smaak van koffie, mokka, bananenchips, colasnoepjes en crème brûlée. En lekker dat hij is, echt waar.

De afdronk is lang, warm en bevredigend.

Dit is wellicht bij het beste wat ik al van Jack Daniel’s aan de lippen mocht zetten. Zo zie je maar, bij die single barrels moet je soms ook gewoon een beetje geluk hebben. Met dank aan Jack’s Safe uit Roermond (NL) voor het sample.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 25-02-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).