Distilleerderij: Jack Daniel Distillery
Regio: USA
Fles: Jack Daniel’s Single Barrel – Barrel Strength, OB 2019, Barrel 18-3212
Kleur: koper
ABV: 64.5%

Proof vs Strength

In 2015 kondigde Jack Daniel’s aan dat ze voor het eerst in de geschiedenis een whiskey op vatsterkte zouden uitbrengen. Volgens master distiller Jeff Arnett zijn ze allemaal afkomstig van de bovenste verdiepingen van het warehouse. In de herfst van 2017 bleek de reeks succesvol genoeg om ze internationaal te lanceren. Dus, afhankelijk van de markt, vind je deze met twee verschillende labels. In de States wordt de reeks op het label als Barrel Proof weergegeven, in Europa wordt dat Barrel Strength. In de States kreeg de eerste reeks een zwart label met gouden opdruk, sinds de wereldwijde release werd dat gewijzigd in een gouden label met zwarte tekst. In mijn glas zit Barrel 18-3212, gebotteld in 2019 op een sterkte van 64.5% ABV.

Da’s een krachtige, intense neus op groene tuinkruiden, getoast eikenhout, vanille, honing en sultanas. Op de neus zou je het hoge ABV alvast niet vermoeden. De neus wordt veel beter door er wat water aan toe te voegen. Dan krijg ik een veel breder spectrum aan fruit: banaan, perzik, kersen.

Op smaak laat het hoge alcoholpercentage zich wél onmiddellijk voelen en moet ik zelfs even naar adem happen en mijn speekselklieren in overdrive laten gaan alvorens ik ook maar iets proef. En wat ik proef is goed: karamel, crème brûlée en colasnoepjes, maar ook flink wat houtlijm. Tikkeltje funky, zelfs, zoals ik dat soms ook ervaar bij een Jamaicaanse rum. Verdund verliest hij flink wat van zijn mondgevoel, maar proef ik tenminste toch fruit en zoetigheid.

De afdronk is bijzonder lang – wat niet hoeft te verbazen – maar offreert weinig extra’s buiten de kruidigheid en karamel. Verdund is het van hetzelfde.

Als ik hem zodanig moet verdunnen dat er nog maar een 50% ABV overblijft, alvorens hij echt lekker wordt… koop ik dan niet beter gewoon de 100 Proof? Met dank aan Jack’s Safe uit Roermond (NL) voor het sample.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 25-02-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).