Distilleerderij: Jack Daniel Distillery
Regio: USA
Fles: Jack Daniel’s Single Barrel 100 Proof, OB 2022, New American Oak Barrel
Kleur: koper
ABV: 50%

Cola- & Kersensnoepjes

Tussen 1997 en 2016 verkocht Jack Daniel’s zijn individuele vaten op 50% in de zogenaamde Silver Select reeks. Maar in 2016 vonden ze het tijd om deze releases in een nieuw jasje te steken. De opzichtige zilveren labels en verpakking werden vervangen door een meer ingetogen maar nog steeds zilverkleurig label en de naam werd gewijzigd naar het eenvoudigere Single Barrel 100 Proof. Ik heb in het glas een release van 2022.

Nou, da’s een mooie neus. Cola- en kersensnoepjes, honing en vanille, maar ook wat herbale toetsen als van lijnzaadolie en potloodslijpsel. Achteraan zit nog wat overrijpe banaan. Tot slot een flinke, maar niet storende, hoeveelheid eikenhout.

Olieachtig en verrassend zacht op de tong. De kruidigheid tekent hier amper present. Ik krijg enkel een mespuntje kruidnagel. De eik, daarentegen, maakt hem wel zacht bitter en flink drogend, maar laat desalniettemin voldoende ruimte voor het typische, zoete karakter met karamel en colasnoepjes op kop, gevolgd door bananenchips en kersensap. Prima.

In de afdronk wordt het wat moeilijker. Hij is plots erg pittig van het hout en laat de mond helemaal droog achter.

Wel leuk dat er zoveel verschil zit op die single barrels. Ik was bang dat ik erg vaak hetzelfde zou gaan proeven, maar als je ze op een rijtje zet, zijn ze erg individueel. Leuk. Met dank aan Jack’s Safe uit Roermond (NL) voor het sample.

83/100

Geproefd door Mark Dermul op 25-02-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).