Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Jack Daniel’s Single Barrel 100 Proof

Tasting Notes Posted on 09/07/2024 16:30

Distilleerderij: Jack Daniel Distillery
Regio: USA
Fles: Jack Daniel’s Single Barrel 100 Proof, OB 2022, New American Oak Barrel
Kleur: koper
ABV: 50%

Cola- & Kersensnoepjes

Tussen 1997 en 2016 verkocht Jack Daniel’s zijn individuele vaten op 50% in de zogenaamde Silver Select reeks. Maar in 2016 vonden ze het tijd om deze releases in een nieuw jasje te steken. De opzichtige zilveren labels en verpakking werden vervangen door een meer ingetogen maar nog steeds zilverkleurig label en de naam werd gewijzigd naar het eenvoudigere Single Barrel 100 Proof. Ik heb in het glas een release van 2022.

Nou, da’s een mooie neus. Cola- en kersensnoepjes, honing en vanille, maar ook wat herbale toetsen als van lijnzaadolie en potloodslijpsel. Achteraan zit nog wat overrijpe banaan. Tot slot een flinke, maar niet storende, hoeveelheid eikenhout.

Olieachtig en verrassend zacht op de tong. De kruidigheid tekent hier amper present. Ik krijg enkel een mespuntje kruidnagel. De eik, daarentegen, maakt hem wel zacht bitter en flink drogend, maar laat desalniettemin voldoende ruimte voor het typische, zoete karakter met karamel en colasnoepjes op kop, gevolgd door bananenchips en kersensap. Prima.

In de afdronk wordt het wat moeilijker. Hij is plots erg pittig van het hout en laat de mond helemaal droog achter.

Wel leuk dat er zoveel verschil zit op die single barrels. Ik was bang dat ik erg vaak hetzelfde zou gaan proeven, maar als je ze op een rijtje zet, zijn ze erg individueel. Leuk. Met dank aan Jack’s Safe uit Roermond (NL) voor het sample.

83/100

Geproefd door Mark Dermul op 25-02-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Jack Daniel’s Silver Select (3rd generation)

Tasting Notes Posted on 09/07/2024 06:30

Distilleerderij: Jack Daniel Distillery
Regio: USA
Fles: Jack Daniel’s Silver Select (3rd generation), OB 2015
Kleur: brons
ABV: 50%

Laatste Generatie

De derde generatie van de Silver Select zag het levenslicht in 2015, maar was geen lang leven beschoren. Want slechts een jaartje later besloot Brown-Forman hem te vervangen door de Single Barrel 100 Proof en in een nieuwe jasje te steken. Dat maakt van deze Silver Select meteen ook de ‘last generation’. Het is mijn zijn diepbronzen kleurtje meteen ook de donkerste van de Silver Select releases die ik al tegenkwam.

Romige neus op vanille en Graeffe suiker, aangevuld met bananencrème en karamel, maar ook iets van pannenkoekenbeslag. Erg zacht qua kruidigheid. Helemaal achteraan nog iets van kruidenthee die te lang getrokken heeft.

Lekker olieachtig op de tong. Dit is bijna siroop. En daar heeft het qua smaak ook wel wat van weg. Ahornsiroop voor op de pannenkoeken, honing en vanille. De kruiden zijn iets meer uitgesproken: nootmuskaat en saffraan, maar ook een hint van oregano. Vanaf de tweede slok is hij zelfs echt romig en een tikkeltje pikant. Mijn mond wordt er helemaal warm van. En ik vind het prima.

De afdronk is best lang te noemen waarbij de kruiden langzaam wegdeemsteren om plaats te maken voor romige vanille.

Ook dit single barrel staat me enorm aan (in zijn genre). Met dank aan Jack’s Safe uit Roermond (NL) voor het sample.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 25-02-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).