Distilleerderij: Jack Daniel Distillery
Regio: USA
Fles: Jack Daniel’s Silver Select (3rd generation), OB 2015
Kleur: brons
ABV: 50%

Laatste Generatie

De derde generatie van de Silver Select zag het levenslicht in 2015, maar was geen lang leven beschoren. Want slechts een jaartje later besloot Brown-Forman hem te vervangen door de Single Barrel 100 Proof en in een nieuwe jasje te steken. Dat maakt van deze Silver Select meteen ook de ‘last generation’. Het is mijn zijn diepbronzen kleurtje meteen ook de donkerste van de Silver Select releases die ik al tegenkwam.

Romige neus op vanille en Graeffe suiker, aangevuld met bananencrème en karamel, maar ook iets van pannenkoekenbeslag. Erg zacht qua kruidigheid. Helemaal achteraan nog iets van kruidenthee die te lang getrokken heeft.

Lekker olieachtig op de tong. Dit is bijna siroop. En daar heeft het qua smaak ook wel wat van weg. Ahornsiroop voor op de pannenkoeken, honing en vanille. De kruiden zijn iets meer uitgesproken: nootmuskaat en saffraan, maar ook een hint van oregano. Vanaf de tweede slok is hij zelfs echt romig en een tikkeltje pikant. Mijn mond wordt er helemaal warm van. En ik vind het prima.

De afdronk is best lang te noemen waarbij de kruiden langzaam wegdeemsteren om plaats te maken voor romige vanille.

Ook dit single barrel staat me enorm aan (in zijn genre). Met dank aan Jack’s Safe uit Roermond (NL) voor het sample.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 25-02-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).