Distilleerderij: Jack Daniel Distillery
Regio: USA
Fles: Jack Daniel’s Silver Select (2nd generation), OB 27.05.2010
Kleur: koper
ABV: 50%

Geroosterde Hazelnoten

In 2010 kreeg de Silver Select – een single barrel op 100 Proof – een nieuwe look. Maar de inhoud bleef wel degelijk een single barrel op 50%. Er zitten uiteraard, zoals dat steeds het geval is met single barrels, die allemaal hun eigen individualiteit hebben, goeie en minder goeie bij. Ik proefde eerder een minder goeie, maar hoop dat dit vat dat op 27 mei 2010 gebotteld werd, beter is.

Intense, volle neus op karamel en kaneel, honing en bruine suiker over een vers gebakken croissant. Dit is zonder meer uitnodigend en lekker. Hier zit geen enkele off-note in, want zelfs de hint van houtlijm achteraan stoort niet. Na twee minuten komt daar een heerlijke toets van melkchocolade met pralinévulling aan te pas. Mooi!

Lekker olieachtig en vol op de tong. Lekker pittig op houtkruiden met kruidnagel, nootmuskaat en zelfs wat chilipeper, terwijl toetsen van geroosterde hazelnoten gedrenkt in honing mijn smaakpalet beheersen. En hoewel hij qua complexiteit niet zo veel te bieden heeft, is dit wel een erg mooie, ronde en smaakvolle bourbon (ja, ja, Tennessee whiskey is ook een bourbon, hoor).

De afdronk is lang, lekker zoet en toch pittig. Iets van cuberdons en lavendel verschijnen. Pas op het sterfbed laat die toets van houtlijn nog eens van zich horen, maar storen doet het allerminst.

Dit is het type single barrel waarvoor je de extra cash op tafel zou leggen voor een single barrel. Met dank aan Jack’s Safe uit Roermond (NL) voor het sample.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 25-02-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).