Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Jack Daniel’s Silver Select (2nd generation, B)

Tasting Notes Posted on 08/07/2024 16:30

Distilleerderij: Jack Daniel Distillery
Regio: USA
Fles: Jack Daniel’s Silver Select (2nd generation), OB 27.05.2010
Kleur: koper
ABV: 50%

Geroosterde Hazelnoten

In 2010 kreeg de Silver Select – een single barrel op 100 Proof – een nieuwe look. Maar de inhoud bleef wel degelijk een single barrel op 50%. Er zitten uiteraard, zoals dat steeds het geval is met single barrels, die allemaal hun eigen individualiteit hebben, goeie en minder goeie bij. Ik proefde eerder een minder goeie, maar hoop dat dit vat dat op 27 mei 2010 gebotteld werd, beter is.

Intense, volle neus op karamel en kaneel, honing en bruine suiker over een vers gebakken croissant. Dit is zonder meer uitnodigend en lekker. Hier zit geen enkele off-note in, want zelfs de hint van houtlijm achteraan stoort niet. Na twee minuten komt daar een heerlijke toets van melkchocolade met pralinévulling aan te pas. Mooi!

Lekker olieachtig en vol op de tong. Lekker pittig op houtkruiden met kruidnagel, nootmuskaat en zelfs wat chilipeper, terwijl toetsen van geroosterde hazelnoten gedrenkt in honing mijn smaakpalet beheersen. En hoewel hij qua complexiteit niet zo veel te bieden heeft, is dit wel een erg mooie, ronde en smaakvolle bourbon (ja, ja, Tennessee whiskey is ook een bourbon, hoor).

De afdronk is lang, lekker zoet en toch pittig. Iets van cuberdons en lavendel verschijnen. Pas op het sterfbed laat die toets van houtlijn nog eens van zich horen, maar storen doet het allerminst.

Dit is het type single barrel waarvoor je de extra cash op tafel zou leggen voor een single barrel. Met dank aan Jack’s Safe uit Roermond (NL) voor het sample.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 25-02-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Jack Daniel’s Silver Select (2nd generation, A)

Tasting Notes Posted on 08/07/2024 06:30

Distilleerderij: Jack Daniel Distillery
Regio: USA
Fles: Jack Daniel’s Silver Select (2nd generation), OB 21.10.2010
Kleur: amber
ABV: 50%

Keelspray

In 2010 kreeg de Silver Select – een single barrel op 100 Proof – een nieuwe look. Maar de inhoud bleef wel degelijk een single barrel op 50%. Dit specifieke barrel werd gebotteld op 21 oktober 2010. Ik geef het maar mee, omdat ik nog een tweede Silver Select uit 2010 proefde en het verschil is significant. Deze is ook een pak lichter van kleur dan zijn broertjes.

Hier wordt de neus compleet gedomineerd door vernis en stopverf en krijgen de donkerzoete toetsen die je zou mogen verwachten geen schijn van een kans. Pas na een dikke vijf minuten in het glas komt daar wat verandering in en schemeren er enkele toetsen als vanille en karamel door, maar weinig meer. Pas na tien minuten in het glas – je moet dus duidelijk wat geduld hebben – komt er ook iets van café latté door en een verloren gelopen rozijn.

Oei, oei, oei, deze is erg, erg waterachtig. Bovendien offreert hij op smaak amper iets zoets, maar wordt hij vooral gedomineerd door medicinale toetsen als van hoestsiroop en ontsmettingsmiddel. Het lijkt wel alsof ik een keelspray heb gebruikt.

Enkel de finish biedt nog een beetje soelaas, maar het chemische trekje gaat nooit helemaal weg.

Single barrels zijn natuurlijk precies dat: individueel. Maar ze zijn lang niet allemaal even goed en dit is wat mij betreft duidelijk een van de mindere goden. Met dank aan Jack’s Safe uit Roermond (NL) voor het sample.

77/100

Geproefd door Mark Dermul op 25-02-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).