Distilleerderij: Jack Daniel Distillery
Regio: USA
Fles: Jack Daniel’s Holiday Select 2011
Kleur: koper
ABV: 50%

Barrel Tree

De Holiday Select serie was helaas maar een kort leven beschoren. Voor het eerst verschenen in december 2011 en aangekondigd als een jaarlijkse feestdagen editie, was het met de Holiday Select 2014 alweer afgelopen. Geen wonder dat deze flessen sindsdien erg gegeerd zijn bij verzamelaars (voor de 2011 release betaal je vandaag makkelijk 400 – 600 EUR). Deze eerste editie werd samengesteld met 187 barrels. Die barrels werden dan op het terrein van de distilleerderij op elkaar gezet en verlicht (in de plaats van een kerstboom, voor alle duidelijkheid).

Gekonfijte neus op een karrenvracht aan karamel en appelsien. Romige, overrijpe banaan en honing. Melkchocolade en vanille-ijs. U begrijpt dat deze mier- en mierzoet is.

Op de tong is hij minstens even zoet en verrassend zacht, in de zin dat hij amper kruiden vertoont. Oh, er zit wel een klein verloren gelopen kruidnageltje in dat hem even de indruk van een glühwein geeft, maar afgezien daarvan is het snoeperig en zoet.

De afdronk is lekker lang en wordt dan toch wat kruidiger om de mond aan het eind van de rit helemaal droog te maken.

De Barrel Tree Lighting traditie gaat vandaag de dag nog steeds door, maar dan zonder een Holiday Select Release, helaas. Dit vond ik best aangenaam. Met dank aan Jack’s Safe uit Roermond (NL) voor het sample.

83/100

Geproefd door Mark Dermul op 20-02-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).