Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Jack Daniel’s Holiday Select 2011

Tasting Notes Posted on 06/07/2024 16:30

Distilleerderij: Jack Daniel Distillery
Regio: USA
Fles: Jack Daniel’s Holiday Select 2011
Kleur: koper
ABV: 50%

Barrel Tree

De Holiday Select serie was helaas maar een kort leven beschoren. Voor het eerst verschenen in december 2011 en aangekondigd als een jaarlijkse feestdagen editie, was het met de Holiday Select 2014 alweer afgelopen. Geen wonder dat deze flessen sindsdien erg gegeerd zijn bij verzamelaars (voor de 2011 release betaal je vandaag makkelijk 400 – 600 EUR). Deze eerste editie werd samengesteld met 187 barrels. Die barrels werden dan op het terrein van de distilleerderij op elkaar gezet en verlicht (in de plaats van een kerstboom, voor alle duidelijkheid).

Gekonfijte neus op een karrenvracht aan karamel en appelsien. Romige, overrijpe banaan en honing. Melkchocolade en vanille-ijs. U begrijpt dat deze mier- en mierzoet is.

Op de tong is hij minstens even zoet en verrassend zacht, in de zin dat hij amper kruiden vertoont. Oh, er zit wel een klein verloren gelopen kruidnageltje in dat hem even de indruk van een glühwein geeft, maar afgezien daarvan is het snoeperig en zoet.

De afdronk is lekker lang en wordt dan toch wat kruidiger om de mond aan het eind van de rit helemaal droog te maken.

De Barrel Tree Lighting traditie gaat vandaag de dag nog steeds door, maar dan zonder een Holiday Select Release, helaas. Dit vond ik best aangenaam. Met dank aan Jack’s Safe uit Roermond (NL) voor het sample.

83/100

Geproefd door Mark Dermul op 20-02-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Jack Daniel’s Sinatra Select

Tasting Notes Posted on 06/07/2024 06:30

Distilleerderij: Jack Daniel Distillery
Regio: USA
Fles: Jack Daniel’s Sinatra Select, 1000ml
Kleur: koper
ABV: 45%

Ol’ Blue Eyes

Francis Albert Sinatra, geboren op 12 december 1915 werd wereld beroemd als Frank Sinatra, oftewel Ol’ Blue Eyes. In de 1940s ontdekte hij Jack Daniel’s en zei ooit: ‘It’s been the oil to my engine ever since’. Het feit dat hij bevriend was met Angelo Lucchesi, JD’s eerste sales vertegenwoordiger, heeft daar ongetwijfeld aan bijgedragen. Sinatra stierf op 82-jarige leeftijd op 14 mei 1998 en werd begraven met enkele van zijn favoriete dingen, waaronder een fles Jack Daniel’s. Het zou nog duren tot 2012 alvorens Jack Daniel’s een eerbetoon aan Ol’ Blue Eyes zou uitbrengen in de vorm van de Jack Daniel’s Sinatra Select, een literfles op 90 Proof. De fles wordt vandaag de dag nog steeds geproduceerd.

Verrassende neus op kersen, frambozen, bosbessen en granaatappel, besprenkeld met honing en Graeffe suiker. Voeg daar nog wat leder en witte chocolade aan toe. Erg mooi.

Mooi olieachtig en onmiddellijk mooi zoet zonder kleverig of stroperig te worden. Kersen, gekonfijte appelsienen, walnoten en roggebrood… Dit is lekker!

De afdronk is relatief lang, licht drogend op appelsienschillen en gember met een toefje eik op het sterfbed. Zacht gekruid.

‘Ladies and Gentleman, this is Jack Daniel’s and it’s the nectar of the gods’ zei Sinatra ooit op het podium in Las Vegas. Zover zou ik zeker niet willen gaan, maar deze is wel erg lekker. In 2015 werd een nog exclusieve fles gelanceerd ter ere van Sinatra’s 100e verjaardag: Sinatra Century. Deze werd samengesteld met 100 barrels, gebotteld op 100 Proof en is vandaag de dag nog moeilijk te vinden (en erg duur). Met dank aan Jack’s Safe uit Roermond (NL) voor het sample.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 20-02-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).