Distilleerderij: Jack Daniel Distillery
Regio: USA
Fles: Jack Daniel’s Old No 7 Legacy Edition No 2, OB 2019
Kleur: koper
ABV: 43%

Erfenis

Om de iconische Amerikaanse whiskey te eren, besloot moederbedrijf Brown-Forman om in 2018 de zogenaamde Legacy-reeks te lanceren, waarbij de labels van toen werden gereproduceerd (weliswaar gemoderniseerd om aan de huidige regelgeving te voldoen). In 2018 verscheen de Legacy Edition No 1 met een felgroen label, in 2019 de Legacy Edition No 2 met een zwart label en in 2020 de Legacy Edition No 3 met een goudkleurig label – en meteen ook de laatste in de reeks, omwille van de tegenvallende verkoopscijfers (ze zijn niet te beroerd dat toe te geven). Ik proef van de tweede editie met het zwarte label uit 2019, gebotteld op 86 Proof, oftewel 43%.

Op de neus krijg ik vanille, gebakken appels met kaneel en een hint van kersensap, maar ook getoaste eik. Rozijntjes en snuiftabak op de achtergrond. Maar alles wel relatief licht, hoor. Dit is een niemendalletje op de neus.

De body is licht, zelfs bijna waterachtig. Zacht op noten en iets van kersensap en appelsienzeste, tegelijkertijd kruidig op kaneel en kruidnagel. Vanille keert weer alsook toetsen van de eik.

De finish is medium van lengte, op kruidige eik, karamel en iets van bananenijs. Dat laatste zag ik niet aankomen, maar maakt hem plots wel een tikkeltje romig.

De finish vond ik wel aangenaam, maar afgezien daarvan is het enkel een mooie fles (en zelfs daarover zijn de meningen flink verdeeld). Met dank aan Jack’s Safe uit Roermond (NL) voor het sample.

82/100

Geproefd door Mark Dermul op 20-02-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).