Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Jack Daniel’s Old No 7 Legacy Edition No 2

Tasting Notes Posted on 05/07/2024 16:30

Distilleerderij: Jack Daniel Distillery
Regio: USA
Fles: Jack Daniel’s Old No 7 Legacy Edition No 2, OB 2019
Kleur: koper
ABV: 43%

Erfenis

Om de iconische Amerikaanse whiskey te eren, besloot moederbedrijf Brown-Forman om in 2018 de zogenaamde Legacy-reeks te lanceren, waarbij de labels van toen werden gereproduceerd (weliswaar gemoderniseerd om aan de huidige regelgeving te voldoen). In 2018 verscheen de Legacy Edition No 1 met een felgroen label, in 2019 de Legacy Edition No 2 met een zwart label en in 2020 de Legacy Edition No 3 met een goudkleurig label – en meteen ook de laatste in de reeks, omwille van de tegenvallende verkoopscijfers (ze zijn niet te beroerd dat toe te geven). Ik proef van de tweede editie met het zwarte label uit 2019, gebotteld op 86 Proof, oftewel 43%.

Op de neus krijg ik vanille, gebakken appels met kaneel en een hint van kersensap, maar ook getoaste eik. Rozijntjes en snuiftabak op de achtergrond. Maar alles wel relatief licht, hoor. Dit is een niemendalletje op de neus.

De body is licht, zelfs bijna waterachtig. Zacht op noten en iets van kersensap en appelsienzeste, tegelijkertijd kruidig op kaneel en kruidnagel. Vanille keert weer alsook toetsen van de eik.

De finish is medium van lengte, op kruidige eik, karamel en iets van bananenijs. Dat laatste zag ik niet aankomen, maar maakt hem plots wel een tikkeltje romig.

De finish vond ik wel aangenaam, maar afgezien daarvan is het enkel een mooie fles (en zelfs daarover zijn de meningen flink verdeeld). Met dank aan Jack’s Safe uit Roermond (NL) voor het sample.

82/100

Geproefd door Mark Dermul op 20-02-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Jack Daniel’s Old No 7 b. 1989

Tasting Notes Posted on 05/07/2024 06:30

Distilleerderij: Jack Daniel Distillery
Regio: USA
Fles: Jack Daniel’s Old No 7, b. 1989
Kleur: vol goud
ABV: 45%

Black Label

Jasper Newton Daniel – Jack voor de vrienden – was amper 19 jaar oud toen hij zijn nu wereldberoemde distilleerderij oprichtte in 1866, in Cave Spring Hollow, Tennessee. Zijn Old No 7 – ook wel bekend als de Black Label fles – vertegenwoordigd zo’n 95% van alle verkoop en is één van ’s werelds best verkopende whiskeys met maar liefst 150 miljoen (!) flessen per jaar die wereldwijd over de toonbank gaan. In de afgelopen 25 jaar was de Old No 7 verkrijgbaar op drie verschillende ABVs, namelijk 90 Proof (45%), 86 Proof (43%) en 80 Proof (40%). Ik kan vandaag proeven van een fles die in 1989 op de markt kwam (ondergetekende was ocharme 19) gebotteld op 45%. Het is een zogenaamde ‘fake seal’, waarbij de papieren tax seal vervangen werd door een print in de plastic capsule.

Op de neus krijg ik mooie mix van bruine suiker, rozijnen, noten en droge kruiden, maar ook wat tabaksbladeren, koude koffie en een hint van houtlijm. Dit valt mij stukken beter mee dan een meer recente botteling die ik onlangs nog proefde.

De body is bijzonder licht, dat mag gezegd. Erg zacht op karamel en crème brûlée, met toetsen van bananenchips en gemengde noten. Lijkt bij de tweede slok een beetje aan kracht te winnen. Ook de kruidigheid is best mooi.

De afdronk is wat kort op zoete ontbijtgranen en getoaste eik.

Wel, ik moet zeggen dat deze oudere release mij best goed is meegevallen! Met dank aan Jack’s Safe uit Roermond (NL) voor het sample.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 20-02-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).