Distilleerderij: Jack Daniel Distillery
Regio: USA
Fles: Jack Daniel’s Old No 7, b. 1989
Kleur: vol goud
ABV: 45%

Black Label

Jasper Newton Daniel – Jack voor de vrienden – was amper 19 jaar oud toen hij zijn nu wereldberoemde distilleerderij oprichtte in 1866, in Cave Spring Hollow, Tennessee. Zijn Old No 7 – ook wel bekend als de Black Label fles – vertegenwoordigd zo’n 95% van alle verkoop en is één van ’s werelds best verkopende whiskeys met maar liefst 150 miljoen (!) flessen per jaar die wereldwijd over de toonbank gaan. In de afgelopen 25 jaar was de Old No 7 verkrijgbaar op drie verschillende ABVs, namelijk 90 Proof (45%), 86 Proof (43%) en 80 Proof (40%). Ik kan vandaag proeven van een fles die in 1989 op de markt kwam (ondergetekende was ocharme 19) gebotteld op 45%. Het is een zogenaamde ‘fake seal’, waarbij de papieren tax seal vervangen werd door een print in de plastic capsule.

Op de neus krijg ik mooie mix van bruine suiker, rozijnen, noten en droge kruiden, maar ook wat tabaksbladeren, koude koffie en een hint van houtlijm. Dit valt mij stukken beter mee dan een meer recente botteling die ik onlangs nog proefde.

De body is bijzonder licht, dat mag gezegd. Erg zacht op karamel en crème brûlée, met toetsen van bananenchips en gemengde noten. Lijkt bij de tweede slok een beetje aan kracht te winnen. Ook de kruidigheid is best mooi.

De afdronk is wat kort op zoete ontbijtgranen en getoaste eik.

Wel, ik moet zeggen dat deze oudere release mij best goed is meegevallen! Met dank aan Jack’s Safe uit Roermond (NL) voor het sample.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 20-02-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).