Distilleerderij: Talisker
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Talisker 30 Year Old, OB 2011, 2964 bts
Kleur: oud goud
ABV: 45.8%

Mandoras & Uglis

Toen ik de eerste keer een Talisker 30 Year Old kon proeven was het prijskaartje al van dien aard dat ik me er geen fles van kon aanschaffen. Meer dan 1.000 EUR moet dit kleinood ondertussen kosten. Maar dankzij een goeie vriend kon ik een sample van de 30-jarige uit 2011 te pakken krijgen. Kom op, for old time’s sake.

Machtige neus! Onmiddellijk tekent het heerlijke DNA van Talisker present met zijn zogenaamde trinity, zijnde citrus, peper en turf. Herfstbladeren op de grond na een regenbui, jute zakken, scheepstouw, perziken, gedroogde abrikozen, sultanas, sappige nectarines, ananassnoepjes, honing, zoethout en paprikapoeder. Hier is echt vanalles aan de gang en elke keer ik mijn neus in het glas stop, ruik ik nieuwe dingen. Complex is het woord dat u zoekt.

Goeie body en onmiddellijk iets stoffigs, wat hem een old school karakter geeft. Nu komen peper en zout eerst – en nog geen klein beetje ook! Pittig! Dan volgen de (toch niet zo) delicate turfrook en het fruit dat ik al op de neus had, zij het wel in een stoofpotje.

In de lange afdronk krijg ik eindelijk het langverwachte citrusfruit (mandoras en uglis) aangevuld met flink wat zeewier en woodsmoke.

Ongelooflijk lekker spul, waar je even voor mag gaan zitten.

90/100

Geproefd door Mark Dermul op 19-03-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).