Distilleerderij: Talisker
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Talisker 25 Year Old, OB 2022, American & European Oak
Kleur: goud
ABV: 45.8%

Geduld

Van de 25-jarige Talisker proefde ik eerder al de releases uit 2006, 2010 en 2014, maar toen ik de mogelijkheid kreeg die uit 2022 te proeven, liet ik die niet aan mij voorbij gaan.

Verrassend ingetogen neus in het begin. Heeft wat tijd nodig om zich te tonen, maar hij is dat geduld dubbel en dwars waard. Abrikozen, agrums, banaan en sultanas verschijnen op een zacht bedje van rook met een al even zacht spoortje zilt. Bijzonder elegant.

Olieachtig en zoet op de tong, waarbij de peper wat tijd nodig heeft om voor een bite te zorgen, maar wederom: geduld wordt beloond. Het fruit keert weer, aangevuld met toffee en zoethout en dan weer dat mooie streepje rook en zilt. Best complex, hoor, want vanaf de tweede slok krijg ik nog iets wat me aan scheepstouw en houtskool doet denken, alsook een mootje gerookte zalm.

De afdronk is (helaas) wat aan de korte kant, maar bevredigend. Drogend op het sterfbed.

Ik mag de nieuwe verpakking dan misschien niet meteen naar mijn gading vinden, gelukkig is de liquid nog steeds erg, erg goed. Enkel jammer dat de prijs op tien jaar tijd gestegen is van 250 naar 350 EUR.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 19-03-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).