Distilleerderij: Teaninich
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Teaninich 13 Year Old 2009, Tawny Port Cask #SC49
Kleur: vol goud
ABV: 48.9%

Aardbeien & Rubber

Deze Teaninich werd gebotteld door The Firkin en bracht zijn relatief jonge leven door op een portovat. Geselecteerd door Michael Collings die, na een lange carrière achter de schermen bij Diageo, besloot om zijn eigen bedrijf op te richten. Wat ik van The Firkin al geproefd heb, kon me bekoren, dus ga ik er van uit dat deze ook lekker zal zijn.

Tikkeltje waxy op de neus met mooie toetsen van rood fruit (aardbeien!) en appels, maar ook vers geboend leder en iets van appelsienzeste. Op de achtergrond ook iets van fietsbanden, zonder te storen. Boeiend.

Prima body. De fietsbanden komen onmiddellijk terug! Ja, dit heeft iets van rubber, hoor. Maar er zijn voldoende rode vruchten en wat honing in de mix om één en ander goed te maken, waardoor dit toch een aangename malt blijft. Een bittertje van walnoten, een zoetje van bosbessen, een droog element van de eik en een mooie toets van de porto maken het plaatje compleet. Dit is gewoon prima, zonder wereldschokkend te zijn.

Vooral in de afdronk laat het portovat van zich spreken met een erg zoete, rode toets aangevuld met kaneel en oregano. Licht drogend op tannine van het vat. Warm en kruidig.

Het portovat heeft gedaan wat het moest doen, zonder te gaan domineren.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 17-03-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).