Distilleerderij: Wieke Distillers
Regio: Nederland
Fles: Wieke Distillers 3 Year Old 2021 Cask Sample PX
Kleur: oud goud
ABV: 60.4%

PX

Wat als vader, zoon en schoonzoon een iStill bemachtigen en hun eigen boerderij hebben? Juist, dan gaan ze whisky maken. Samen met zoon Arend Jr en schoonzoon Jaap is de in Breda geboren Arend van Nieuwland aan de slag op boerderij De Wieke in Veendam, waar ze hun eigen verbouwde gerst – eens gemout – tot whisky maken met een iStill. In maart 2022 proefde ik hun new make en vandaag krijg ik de kans – waarvoor dank Arend – om hun whisky te proeven… hoewel deze nog niet werd gebotteld. Het is dus een cask sample, in dit geval van een PX vat. Hierzie, anoraks, wat details: PX vat gevuld met spirit op 24-04-2021 en het sample betrokken op 13-05-2024.

Heerlijke neus op boterbabbelaars, karnemelk, melkchocolade met pralinévulling, chicorei en geprakte banaan met een hint van appelsienlikeur, abrikozenconfituur en leder. Laten we hier wat weter bij doen. Dan wordt de neus aangenaam zoet op bovenstaande, maar vertoont hij tegelijkertijd flink wat aardse en herbale toetsen.

De smaak is een prima verderzetting van de neus, zij het wel erg pikant. Het ABV is daar niet vreemd aan, natuurlijk. Op smaak wordt het een zoet doch aards feestje met leder op kop, gevolgd door iets van noten en donkerzoet fruit. Hij blijft hoe dan ook met of zonder water, erg pikant.

De finish is erg lang, zoet en kruidig en laat de mond volledig droog achter. Zelfs met water.

Sterk werk! Bottelen, die handel! En twee flessen richting Gent sturen aub!

Geproefd door Mark Dermul op 26-05-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).