Bottelaar : Malternative Belgium
Regio: Frankrijk
Fles: Lot 66 Grande Champagne ‘Le Déménageur’ Malternative Belgium #31, 234 bts
Kleur: brons
ABV: 46.6%

Verhuis

Pieter en Ysatis zijn zo goed bezig, dat ze hun huidige pand in Hasselt zullen inruilen voor een groter pand in Kuringen. Een verhuis dringt zich op en dat vieren ze niet alleen met nog een laatste opendeurdag op zaterdag 8 juni, maar tevens met de release van een nieuwe cognac, gestookt door een zogenaamde bouilleur de cru uit Verrières. Dan zitten we dus in de Grande Champagne. 234 flesjes van een Lot 66 werden op vatsterkte gebotteld en voorzien van een erg toepasselijk label.

Bijzonder elegante en fruitige neus op allerhande citrus van de oranje familie, maar ook gekonfijte ananas en iets van abrikozenconfituur. Erg mooie florale toetsen en iets wat me aan menthol doet denken. Tot slot nog iets van snuiftabak. Voor een cognac van meer dan 50 jaar oud (eigenlijk bijna 60!) is dit wel heel erg fris.

Mondvullend, prettig gekruid en daardoor flink tintelend op de tong, met opnieuw die ongelooflijke fruitigheid, nu aangevuld met een druppeltje honing en iets van vers geboend leder. Ook de frisse toets van menthol keert weer, terwijl de kruidigheid langzaam wegdeemstert. Wat een klasse.

De zachte maar erg lange afdronk offreert op het sterfbed nog een mooi bittertje. De balans is volkomen.

Wederom een absoluut pareltje, hoor. Op vrijdag 14 juni om stipt 8u komt de fles beschikbaar op de webshop van Malternative Belgium. Ze zal 299 EUR kosten. Ik zou zeggen: mark your calendar!

92/100

Geproefd door Mark Dermul op 01-06-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).