Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Cognac: Famille Estève Lot 89 Petit Champagne Spirits & Jazz Tongeren

Tasting Notes Posted on 03/06/2024 16:30

Bottelaar: Malternative Belgium
Regio: Frankrijk
Fles: Famille Estève Lot 89 Petit Champagne, Spirits & Jazz Tongeren, 108 bts
Kleur: brons
ABV: 57.4%

Spirits & Jazz

De precieze datum van de oprichting van het cognacbedrijf Famille Estève in het Franse Celles is niet bekend, maar de zesde en laatste generatie – Jacques Estève – bezit 50ha wijngaarden, maar is wel al meer dan tien jaar geleden gestopt met stoken. Hun eau-de-vie ging eerst een jaar op nieuwe vaten – overwegend Limousin hout en een beetje hout uit Tronçais, allemaal medium toasted – alvorens overgeheveld te worden op oudere vaten voor een lange rijping. Een deel van de productie werd verkocht aan Rémy Martin, maar Pieter Knapen van Malternative Belgium kon de hand leggen op een mooi vat uit 1989. De organisatoren van het onvolprezen festival Spirits & Jazz in Tongeren pakten met deze release – 108 flessen sterk – uit op hun meest recente festival. Ik kreeg een gul sample in de handen gedrukt van Rony Rigo, één van de sterkhouders.

Erg mooie, frisse en fruitige neus op bessen, noten, abrikozen en appelsien, maar ook flink floraal met lentebloesems, jasmijn en acacia. Van tannine is hier amper sprake. Bijzonder mooie neus, hoor!

Hola, deze plakt aan de tanden en is erg mondvullend. Het eerste wat opvalt is dat hij flink kruidig is, met zwarte peper, nootmuskaat en een mespuntje kaneel. Dan barst de zoetigheid in alle hevigheid los. En die hevigheid is grotendeels te danken aan het stevige ABV. Erg intense smaken die me echt bekoren.

De finish is erg geraffineerd. Deze cognac blijft maar geven en geven en geven en…

Fantastische vatselectie van de jongens van Spirits & Jazz. En dat voor slechts 125 EUR? No brainer. Volgende keer toch maar eens afzakken naar Tongeren.

89/100

Geproefd door Mark Dermul op 26-05-2024

(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Cognac: Lot 66 Grande Champagne ‘Le Dénénageur’ Malternative Belgium #31

Tasting Notes Posted on 03/06/2024 12:30

Bottelaar : Malternative Belgium
Regio: Frankrijk
Fles: Lot 66 Grande Champagne ‘Le Déménageur’ Malternative Belgium #31, 234 bts
Kleur: brons
ABV: 46.6%

Verhuis

Pieter en Ysatis zijn zo goed bezig, dat ze hun huidige pand in Hasselt zullen inruilen voor een groter pand in Kuringen. Een verhuis dringt zich op en dat vieren ze niet alleen met nog een laatste opendeurdag op zaterdag 8 juni, maar tevens met de release van een nieuwe cognac, gestookt door een zogenaamde bouilleur de cru uit Verrières. Dan zitten we dus in de Grande Champagne. 234 flesjes van een Lot 66 werden op vatsterkte gebotteld en voorzien van een erg toepasselijk label.

Bijzonder elegante en fruitige neus op allerhande citrus van de oranje familie, maar ook gekonfijte ananas en iets van abrikozenconfituur. Erg mooie florale toetsen en iets wat me aan menthol doet denken. Tot slot nog iets van snuiftabak. Voor een cognac van meer dan 50 jaar oud (eigenlijk bijna 60!) is dit wel heel erg fris.

Mondvullend, prettig gekruid en daardoor flink tintelend op de tong, met opnieuw die ongelooflijke fruitigheid, nu aangevuld met een druppeltje honing en iets van vers geboend leder. Ook de frisse toets van menthol keert weer, terwijl de kruidigheid langzaam wegdeemstert. Wat een klasse.

De zachte maar erg lange afdronk offreert op het sterfbed nog een mooi bittertje. De balans is volkomen.

Wederom een absoluut pareltje, hoor. Op vrijdag 14 juni om stipt 8u komt de fles beschikbaar op de webshop van Malternative Belgium. Ze zal 299 EUR kosten. Ik zou zeggen: mark your calendar!

92/100

Geproefd door Mark Dermul op 01-06-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Cognac: Tiffon Lot 90 for Grape of the Art

Tasting Notes Posted on 03/06/2024 06:30

Bottelaar: Grape of the Art
Regio: Frankrijk
Fles: Tiffon Lot 90 Petit Champagne, Grape of the Art, 222 bts
Kleur: brons
ABV: 47.8%

Breakfast at Tiffany’s

De Duitse onafhankelijke bottelaar Grape of the Art komt wederom opzetten met een single cask cognac, gebotteld op vatsterkte. Deze keer zochten ze hun heil in de streek Petite Champagne bij het huis Tiffon uit Jarnac. Het huis werd in 1875 opgericht door Médéric Tiffon. Vlak na de tweede wereldoorlog trouwde zijn nicht, Edith Rousseau, met een Noorse man, Braastad genaamd, het huidige cognachuis dat Tiffon vermarkt. Aan de oevers van de Charente staat een prachtig pand dat je kan bezoeken (ik was daar vorige zomer en plan daar komende zomer weer naartoe te gaan!), maar de productie is al sinds 1926 ondergebracht in Mainxe, op zo’n 5 minuten rijden van Jarnac. Het vat 701-T054 rijpte 32 jaar lang in een zogenaamde natte kelder.

Zalig frisse en florale neus met flink wat fruit (abrikoos en perzik op kop, gevolgd door sappige mandarijn) en mooie lentebloesems. Speels en toch elegant en matuur. Bijzonder uitnodigend.

Op smaak valt vooral eerst de kruidigheid van het hout op, die hem een pikant randje geeft, alvorens het fruit in volle glorie kan stralen. Nu krijg ik eerst vers appelsiensap, gevolgd door gedroogde abrikozen. Hij verliest een beetje van zijn speelsheid, maar dat stoort allerminst, omdat die wordt ingeruild voor maturiteit en elegantie. De sterkte is ook nagenoeg perfect.

De middellange tot lange afdronk, die lekker kruidig en zoet blijft, is tevens zacht drogend.

Dit is nog maar mijn tweede cognac van Tiffon, maar ik moet bekennen dat ik snel fan aan het worden ben. Oh, ja, de titel van deze tasting note is louter een verwijzing naar het label, waar de artiest de affiche van deze klassieker uit 1961 met Audrey Hepburn prachtig in verwerkt heeft.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 15-05-2024

(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).