Bottelaar: Malternative Belgium
Regio: Frankrijk
Fles: Famille Estève Lot 89 Petit Champagne, Spirits & Jazz Tongeren, 108 bts
Kleur: brons
ABV: 57.4%

Spirits & Jazz

De precieze datum van de oprichting van het cognacbedrijf Famille Estève in het Franse Celles is niet bekend, maar de zesde en laatste generatie – Jacques Estève – bezit 50ha wijngaarden, maar is wel al meer dan tien jaar geleden gestopt met stoken. Hun eau-de-vie ging eerst een jaar op nieuwe vaten – overwegend Limousin hout en een beetje hout uit Tronçais, allemaal medium toasted – alvorens overgeheveld te worden op oudere vaten voor een lange rijping. Een deel van de productie werd verkocht aan Rémy Martin, maar Pieter Knapen van Malternative Belgium kon de hand leggen op een mooi vat uit 1989. De organisatoren van het onvolprezen festival Spirits & Jazz in Tongeren pakten met deze release – 108 flessen sterk – uit op hun meest recente festival. Ik kreeg een gul sample in de handen gedrukt van Rony Rigo, één van de sterkhouders.

Erg mooie, frisse en fruitige neus op bessen, noten, abrikozen en appelsien, maar ook flink floraal met lentebloesems, jasmijn en acacia. Van tannine is hier amper sprake. Bijzonder mooie neus, hoor!

Hola, deze plakt aan de tanden en is erg mondvullend. Het eerste wat opvalt is dat hij flink kruidig is, met zwarte peper, nootmuskaat en een mespuntje kaneel. Dan barst de zoetigheid in alle hevigheid los. En die hevigheid is grotendeels te danken aan het stevige ABV. Erg intense smaken die me echt bekoren.

De finish is erg geraffineerd. Deze cognac blijft maar geven en geven en geven en…

Fantastische vatselectie van de jongens van Spirits & Jazz. En dat voor slechts 125 EUR? No brainer. Volgende keer toch maar eens afzakken naar Tongeren.

89/100

Geproefd door Mark Dermul op 26-05-2024

(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).