Bottelaar: Grape of the Art
Regio: Frankrijk
Fles: Tiffon Lot 90 Petit Champagne, Grape of the Art, 222 bts
Kleur: brons
ABV: 47.8%

Breakfast at Tiffany’s

De Duitse onafhankelijke bottelaar Grape of the Art komt wederom opzetten met een single cask cognac, gebotteld op vatsterkte. Deze keer zochten ze hun heil in de streek Petite Champagne bij het huis Tiffon uit Jarnac. Het huis werd in 1875 opgericht door Médéric Tiffon. Vlak na de tweede wereldoorlog trouwde zijn nicht, Edith Rousseau, met een Noorse man, Braastad genaamd, het huidige cognachuis dat Tiffon vermarkt. Aan de oevers van de Charente staat een prachtig pand dat je kan bezoeken (ik was daar vorige zomer en plan daar komende zomer weer naartoe te gaan!), maar de productie is al sinds 1926 ondergebracht in Mainxe, op zo’n 5 minuten rijden van Jarnac. Het vat 701-T054 rijpte 32 jaar lang in een zogenaamde natte kelder.

Zalig frisse en florale neus met flink wat fruit (abrikoos en perzik op kop, gevolgd door sappige mandarijn) en mooie lentebloesems. Speels en toch elegant en matuur. Bijzonder uitnodigend.

Op smaak valt vooral eerst de kruidigheid van het hout op, die hem een pikant randje geeft, alvorens het fruit in volle glorie kan stralen. Nu krijg ik eerst vers appelsiensap, gevolgd door gedroogde abrikozen. Hij verliest een beetje van zijn speelsheid, maar dat stoort allerminst, omdat die wordt ingeruild voor maturiteit en elegantie. De sterkte is ook nagenoeg perfect.

De middellange tot lange afdronk, die lekker kruidig en zoet blijft, is tevens zacht drogend.

Dit is nog maar mijn tweede cognac van Tiffon, maar ik moet bekennen dat ik snel fan aan het worden ben. Oh, ja, de titel van deze tasting note is louter een verwijzing naar het label, waar de artiest de affiche van deze klassieker uit 1961 met Audrey Hepburn prachtig in verwerkt heeft.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 15-05-2024

(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).