Distilleerderij: Shizuoka
Regio: Japan
Fles: Shizuoka 4 Year Old 2019/2023 Asta Morris, bourbon (peated) #1222, 500ml, 302 bts
Kleur: goud
ABV: 65.2%

ピーテッド

Vorig jaar verraste (nou, ja) Bert Bruyneel ons met een 5-jarig single cask van Shizuoka en die was simpelweg geweldig. Nu wil hij die stunt nog eens overdoen met dit bourbon barrel dat in 2019 te slapen werd gelegd, gevuld met geturfde spirit, die verkregen werd nadat de wort opgepeuzeld werd door Pinnacle gist. Ik fronste wel even de wenkbrauwen toen ik op het label zag staan dat het gebotteld werd op 65.2%. Dat belooft!

Ooh, deze neus kan je gerust een beetje vuil noemen met toetsen van wierrook, zilverpoets en olieverf, duidelijke turf en wilde bloemen. Een tikkeltje farmy, zelfs. Daaronder zit een heerlijke fruitigheid van appels, mango en limoen, maar ook wat Japanse thee, amandelpasta en zelfs een toefje anijs. Erg complex en boeiend, erg lekker!

Van perfecte integratie gesproken! Ja, het alcoholpercentage laat zich voelen, maar dit is zo gevaarlijk drinkbaar… Erg fruitig, ook, wat hem een ietwat helder karakter geeft, maar de peated malt laat zich zeker en vast opmerken. Machtig lekker, hoor. Nog een hint van popcorn, geroosterde amandelen en gerookte yuzu! Man, man, man, was is dat hier allemaal?

En dan die afdronk: de harmonie nabij. Alles smaken komen hier perfect samen om een bevredigende finale te brengen. Rokerig, zacht drogend en zoet. Machtige malt!

Zotte, zotte Bert, we kunnen vaak goed lachen en de draak steken met elkaar, maar verdorie, kerel, je bent een kunstenaar. Dit is zonder enige twijfel een Japanse parel. Ik hoop dat je binnenkort nog eens terugkeert naar het Land van de Rijzende Zon en uw vrienden bij Shizuoka u nog eens loslaten in het warehouse. Je weet ze uit te kiezen. De titel van dit mooie stukje spreek je overigens uit als ‘Pīteddo’, wat zoveel als ‘geturfd’ betekent.

90/100

Geproefd door Mark Dermul op 30-05-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).